Nagy magasságú repülések Lengyelországban és Csehországban

Újra lezárták hétfőre virradó éjszaka azt a hat lengyel repteret, amelyeket vasárnap ideiglenesen megnyitottak – közölte hétfőn a lengyel állami hírügynökség.

A nemzeti légügyi hatóságra (PAZP) hivatkozva a PAP azt jelentette, hogy a nagy magasságú tranzitrepüléseket továbbra is engedélyezik.

“Vasárnap döntöttünk az újbóli megszorításról az vulkáni hamu miatt. A lengyel légtér mindamellett nyitva van a 6400 méter feletti repülések számára. “- közölte Grzegorz Hlebowicz, a PAZP szóvivője. Bejelentése szerint simát lezárták Szczecin (északnyugat), Gdansk (észak), Bydgoszcz (északnyugat), Poznan (nyugat), Varsó (közép) és Lodz (közép) repülőtereit. A vezető lengyel légitársaság, a LOT összes járatát törölte hétőn délután két óráig.

Közben megnyitott légterét a 7500 méter feletti repülések előtt Csehország, ahol a repterek továbbra is zárva maradnak. – közölte a cseh légi irányítási központ (RLP). “A légi irányítás újraindult hétfőre virradó éjszaka a hét és fél ezer méter fölötti repülések számára. A további intézkedések az Európa és Csehország fölötti időjárás alakulásától függőek.”- közölte az RLP. A bejelentés szerint a cseh repterek hétfőn délig biztosan zárva lesznek.

A légtérzárlat meghosszabbítását jelentette be hétfőn Nagy-Britannia. A brit légiforgalmi szolgálatok (NATS) közlése szerint a brit légtér legalább kedd éjfélig zárva marad a legutóbbi időjárás jelentések alapján, amelyek szerint továbbra is erős a vulkáni hamuszemcsék áramlása Nagy-Britannia felett.

A légitársaságok és repterek bírálataira válaszul a NATS azt közölte, hogy “együttműködnek a kormánnyal, a repterekkel, a légitársaságokkal, a repülőgépek gyártóival és karbantartó cégeivel, hogy minél jobban meg lehessen érteni a vulkáni hamu hatását a gépekre és mindenki számára megnyugtató megoldást lehessen találni”.

Ugyancsak marad a légtérzárlat Észak-Olaszország fölött. Az olasz polgári repülésügyi hatóság elnöke azt mondta az olasz állami rádiónak, hogy hétfőn reggel héttől legalább este hatig érvényben marad a régió fölötti repülési tilalom.

– Független Hírügynökség –