Nagy intézményfelújításra készül a debreceni önkormányzat

Akt.:
A tájékoztatót a Dózsa György iskolában tartották
A tájékoztatót a Dózsa György iskolában tartották - © Fotó: Matey István
Debrecen – Még akkor sem „engedjük el az intézmények kezét”, ha esetleg más lesz a fenntartó – fogalmazott Komolay Szabolcs alpolgármester egy, a Dózsa György iskolában tartott tájékoztatón.

Elmondta: a kisebb energia felhasználást szolgáló felújítások elvégzéshez szükséges pénzt pályázatokon szeretnék elnyerni, melyek benyújtásáról várhatóan a csütörtöki közgyűlésen hoznak döntést. Ilyen munkákat végeztetnének például a Régi Városházán, a szintén Piac utcai egykori megyei könyvtár épületén, a Dózsa György-, a Lilla Téri és a Bocskai Általános Iskolákban, a Hajó utcai és a Monostorpályi úti óvodában, a Gulyás Pál Kollégiumban, valamint a Jerikó utca utcai épületkomplexumban. Sor kerülne még a József Attila-telepi Könyvtár, a Csapókerti-, illetve az Ondódi Közösségi Ház korszerűsítésére is.

Kevesebbet fogyasztó házak

Az az intézményrendszer amelyet működtetünk, párját ritkító. A városnak az a terve, hogy az ezeknek otthont adó épületeket a XXI. századnak megfelelő állapotba hozza – jelentette ki Komolay Szabolcs alpolgármester.


e1

Fotó: Matey István


Úgy fogalmazott: azért, hogy az önkormányzat a jövőben is az „oktatás ütőerén tartsa a kezét”, létrehozzák a Debreceni Oktatási Tanácsot. Az oktatással kapcsolatos problémák kezelésével, megoldásával foglalkozó testületben a város irányítói mellett a Szakképzési Centrum elnöke, a debreceni Klik vezetője, az intézményvezetők és a pedagógusok képviselői vesznek majd részt – ismertette Komolay Szabolcs.

Jelentős megtakarítás

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester, a környék önkormányzati képviselője arról beszélt a tájékoztatón, hogy a várhatóan jövő nyáron kezdődő felújítások összköltsége összesen 5,3 – 5,4 milliárd forint lesz. A pénzből például kicserélnék az ajtókat, ablakokat, napelemeket telepítenének, korszerűsítenék a világítást, a szellőző rendszereket, illetve egyúttal az akadálymentesítést is elvégeznék. Azt várják, hogy a rezsiköltségek ettől akár 60-70 százalékkal is csökkennek. – Arra fogunk törekedni, hogy az épületek ne csak kívülről, hanem belülről is megújuljanak, komfortosabbá váljanak – fogalmazott Barcsa Lajos.

Karika Rozália, a Klik Debreceni Tankerület munkatársa arra emlékeztetett, az elmúlt években Debrecenben olyan hatékonyan működtek együtt az önkormányzattal, hogy az az ország más részei számára is példaértékű volt.

HBN-OCs