Nagy hősök az aprócska hősökért

Akt.:
Nagy hősök az aprócska hősökért
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Több százan voltak kíváncsiak a programokra a koraszülöttek világnapján.

Magyarországon nagyjából minden 10. csecsemő a vártnál korábban jön világra. Az ilyen babáknak általában hetekig, néha hónapokig is a kórházak intenzív osztályain kell maradniuk. A koraszülöttek világnapján az ilyen sorsú gyerekek helyzetére igyekeztek felhívni a figyelmet.

Az Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány szombaton a debreceni Faraktár utcai Vasutas Művelődési Központba várta a téma iránt érdeklődőket és az érintett gyerekeket, szülőket. A felhívás jól sikerült, több százan voltak kíváncsiak a programokra. Előbb a színházteremben egészséges és fogyatékos gyerekek egy, az elfogadásról szóló mesejátékot mutattak be, majd a művelődési ház előterében kézműves-foglalkozásokat, az udvaron pedig a kicsiket és a nagyokat egyaránt érdeklő bemutatókat tartottak. Közben egy másik teremben a koraszülött gyerekekkel foglalkozó szakemberek vitatták meg a problémákat.

koraszulottek3Fotó: Derencsényi István

A tudomány manapság a terhesség 37. hete előtt született gyerekeket nevezi koraszülötteknek. A legkisebb újszülött Magyarországon a várandósság 24. hetében jött élve a világra – ismertette az alapítvány mentorkoordinációs csoportjának vezetője lapunkkal.

Mentorhálózat segít

Szentesiné Miklós Andrea elmondta: nagyon nem mindegy, hogy a gyermek a terhesség hányadik hetében és mekkora súllyal születik. Miközben számos koraszülött gyermek szerencsére ép és egészséges, sajnos sokan közülük különböző fejlődési rendellenességekkel, betegségekkel, illetve azok szövődményeivel küzdenek. A leggyakoribb problémák körükben az érzék- és a mozgásszervi sérülések, az autizmus, illetve a részképességzavarok.

Az Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány ezért a koraszülött gyerekeket nevelő családok segítésére mentorhálózatot alakított ki Hajdú-Biharban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében – magyarázta Szentesiné Miklós Andrea.

Szórakoztak, vitatkoztak

A koraszülöttnapon először a Pötyi és Pille című zenés mesejátékot látta a népes közönség, amelyet az Immánuel Otthon fogyatékos gyermek lakói egészséges gyerekek, egészséges felnőttek segítségével vittek színpadra. A darab az elfogadásról, az igaz barátságról és a feltétel nélküli szeretetről szólt.

koraszulottek2Fotó: Derencsényi István

Ezután a kisebbek egy része a művelődési házban kézműves-foglalkozáson vett részt, másik részük pedig az intézmény udvara felé vette az irányt, ahol egyebek mellett kipróbálhatták, milyen egy tűzoltóautó volánjánál ülni, belülről is megnézhették a koraszülött-mentőautót, honvédségi fegyvereket vehettek a kezükbe, és a Csodakutya Alapítvány bemutatóját is láthatták.

A koraszülött gyermekek aprócska hősök, hiszen megküzdöttek az életükért. Ezért hívtuk ide a nagy hősöket, akik azért küzdenek, hogy az élet nyugalmasan, békében teljen”

– jelentette ki Szentesiné Miklós Andrea.

Közben a koraszülöttséggel, fogyatékkal élőkkel foglalkozó szakemberek, például orvosok, terapeuták, civil szervezetek kerekasztal-beszélgetést tartottak a témáról az egyik teremben.

OCs


Budapest - A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) friss felmérése szerint a gyermekvállalásnál fontos ugyan az anyagi biztonság, de ennél sokkal lényegesebb a lelki-érzelmi háttér, ezért van kiemelt szerepe annak, hogy a családbarát szemlélet érvényesüljön az élet minden terüle...

Illusztráció
Budapest - Mintegy 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon az elmúlt három évben, ami annak köszönhető, hogy a koraszülöttek túlélési esélyei jelentősen javultak - mondta Kocsis István, a budapesti Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense szombat reggel az M1 aktuális...