Nagy gondok vannak a meggypiacon

Akt.:
Nagy gondok vannak a meggypiacon
© Illusztráció: Derencsényi István
Újfehértó – Szerencsére a magyar termelőkbe is szorult némi önérzet, büszkeség és vagányság.

A közös európai piacon és az egyre inkább globalizálódó kereskedelemben ma már kulcskérdés, hogy mennyire vagyunk versenyképesek, miben rejlenek előnyeink, és miben van lemaradásunk – állítja Dr. Takács Ferenc, az újfehértói kutatóintézet munkatársa, aki szerint a meggytermesztés régóta kitörési pont lehet a gyümölcstermesztési ágazatában.

Világhírű fajták

Bizonyítja ezt több világhírű meggyfajta (Újfehértói fürtös, Kántorjánosi 3, Debreceni bőtermő, Petri, Éva stb.), melyek már az Egyesült Államokban is óriási karriert futottak be. A meggyfogyasztás folyamatosan növekszik nem csak Európában, hanem a világon is. Fontos tehát, hogy az eddig elért szép sikereket folytatva, további kutatások és fejlesztések történjenek a meggytermesztés és fogyasztás népszerűsítése érdekében. A meggy az egyik legfontosabb antioxidáns forrás, amely rendkívül változatos felhasználhatósága miatt egyre népszerűbb és keresettebb.

Nehéz megérteni

– Ezért nehéz felfogni a termelőknek azt, hogy kedvelt és sokat dédelgetett gyümölcsükért szinte semmit nem akarnak fizetni. Érthetetlen számunkra, hogy a telepítéstől a termőre fordulásig eltelt 5-6 év után, a sok pénz, munka és törődés ellenére, a megtermelt kiváló minőségű gyümölcsöt sokszor szerencselovagok akarják megvásárolni olyan nyomott áron, ami a termelési költségeket sem fedezi – állítja a szakember.

Elmondása szerint Magyarországon 14 ezer 500 hektár meggyültetvényt tartanak nyilván. Átlagos években 60-70 ezer tonna gyümölcsöt takarítanak be. Kiugróan magas termés volt az elmúlt évben, melyet a piac elég nyomott áron vásárolt meg, átlagosan 80 forintért kilónként.

Akkor azt gondoltuk, hogy ilyen alacsony áron soha többé nem kell meggyet értékesítenünk. Tévedtünk. Az alacsony termelői szervezettség, a kommunikáció hiánya azt eredményezte, hogy a kereskedők elhitték, bármit megtehetnek a meggytermelőkkel. Szerencsére a magyar termelőkbe is szorult némi önérzet, büszkeség, vagányság, és új csatornákat keresnek. Persze ez a nehezebb és rögösebb út, amely anyagi áldozatoktól sem mentes, de hosszú távon mindenképpen kifizetődő” – fogalmazott Takács Ferenc.

HBN