Nagy erővel csapott le a vihar Hajdú-Biharra péntek este

Nagy erővel csapott le a vihar Hajdú-Biharra péntek este
Nagy erővel csapott le a vihar Hajdú-Biharra péntek este - © Fotó: Olvasónktól
Hajdú-Bihar – A hajdú-bihari járásokra – a püspökladányi és a berettyóújfalui kivételével – elsőfokú, citromriasztást adott ki a kora esti órákban az Országos Meteorológia Szolgálat. A megye területére a vihar nagyjából este fél kilenc magasságában csapott le, és okozott fakidőléseket, ágleszakadásokat és épületkárokat.


Az éjszaka folyamán a megye tűzoltói tizenegy helyszínen kellett, hogy motoros láncfűrésszel – néhány helyen gépezetes tolólétra igénybevételével – eltávolítsák az úttestre, kerítésre, vezetékekre dőlt fákat, leszakadt ágakat.

Épületkárokról is érkeztek bejelentések. Hajdúböszörményben, a Porcsalmy Gyula utcában családi ház kéményébe villám csapott, amely következtében az ledőlt és a tetőszerkezetet megrongálta. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók a sérült kéményt kézi erővel eltávolították, a tetőt pedig lefóliázták.

Egy tanyaépület cseréphéjazatát bontotta meg az erős szél néhány négyzetméteren Hajdúböszörményben, Pród tanyán. A helyi hivatásos tűzoltók a sérült részt itt is lefóliázták.

Annyira megsérült a tetőszerkezete a viharos szélben egy családi háznak Hajdúsámsonban, a Sörte utcában, hogy az ott lakó családnak átmenetileg rokonokhoz kellett költöznie.

Hajdúbagoson, a Hold utcában feltehetően a villám csapott egy hodályépületbe. A teljes terjedelmében lángoló épületet a debreceni hivatásos tűzoltóegységek több vízsugárral oltották el. A hodály üres volt, a tűz másra nem terjedt át.

Debrecenben, a Sámsoni úton egy lakóház pincéjében mintegy harminc centiméter magasságban összegyűlt csapadékvizet szivattyúztak ki a helyi hivatásos tűzoltók.

A vihar fennakadásokat okozott az egyik mobiltelefon-hálózat szolgáltatásában és több településen, illetve település részen, például Hajdúnánáson, Balmazújvárosban, Hajdúböszörményben, Látóképen, Kismacson, Ondódon, Debrecenben, és Kismarjában szünetelt az áramszolgáltatás is, ami mintegy hétszázötven kisfogyasztót érintett. A hajnali órákra az áramszolgáltatás valamennyi településen helyreállt.

– Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –