Nagy erőkkel próbálják megakadályozni, hogy a szennyeződés a Dunába jusson

Már a Marcal folyóban van a vörösiszap-szennyeződés, és Győr felett éri el majd a Rábát.

A szakemberek most azt próbálják megakadályozni, hogy a lúgos anyag a Mosoni-Dunába jusson – mondta el a Független Hírügynökségnek Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. A Marcal kolontári szakaszán most 11-es pH értéket mértek. A környezeti katasztrófa miatt közben általános halászati és horgászati tilalmat rendelt el a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatósága.

Minél rövidebb idő alatt csökkenteni kell a lúgosodást az élő vizekben, ezt főleg gipsszel próbálják elérni, de nagyon nehéz a dolguk – mondta el a Független Hírügynökségnek Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. A szakember beszélt arról is, hogy a vörösiszap-szennyeződés a növényekre és az állatvilágra is hasonló, roncsoló hatással van. Hozzátette: a Torna-patak érintett szakasza valószínűleg teljesen kipusztul és egy meddő környezetté válik. Abban bíznak, hogy más szakaszokon ennél kedvezőbb lesz a helyzet, de így is óriási természeti károk várhatók.

Általános halászati és horgászati tilalmat rendelt el a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság a környezeti katasztrófamiatt. Ez a Marcal folyó Rába torkolatáig tartó szakaszát, a Rába folyó Marcal és Mosoni-Duna közötti szakaszát, illetve a Mosoni-Duna Dunába történő betorkollásáig tartó szakaszát érinti. A tilalom visszavonásig érvényes.

– Független Hírügynökség –