Nagy erőkkel folyik a mentés

Összesen 43-an utaztak azon a szlovák katonai repülőgépen, amely csütörtök este eddig ismeretlen okból letért repülési útvonaláról, majd lezuhant Hejce község közelében – erősítette meg a belügyminiszter.

Lamperth Mónika elmondta, a mentés során eddig 21 holttestet találtak, és továbbra is egyetlen túlélőről tudnak, az ő állapota kielégítő.

A szlovák utaslitán szereplő nevek alapján az áldozatok között akár magyar nemzetiségű katonák is lehetnek, de a tárcának egyelőre nincs tudomása arról, hogy voltak a fedélzeten magyarok – tette hozzá a belügyminiszter.

Jelenleg több mint négyszázan vesznek részt a mentésben, amit nagymértékben megnehezít a térdig érő hó, a rossz látási viszonyyok és a mínusz 10 fok körüli hideg – mondta el a sajtótájékozatón Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.

A korábbi információkkal ellentétben még sincs meg a fekete doboz. Lamperth Mónika ezzel cáfolta a korábbi értesüléseket, amelyek szerint a szerencsétlenségről valószínűleg fontos adatokat tartalmazó berendezést megtalálták volna a kutatás során.

Magyarország minden tőle telhetőt megtesz az esetleges túlélők felkutatásáért, de továbbra is csak holttestekre bukkannak a roncsok között – mondta a belügyminiszter péntek reggeli sajtótájékoztatóján. A szlovák utaslista névsora alapján az áldozatok között akár magyar nemzetiségű katonák is lehetnek, de a tárcának egyelőre nincs tudomása arról, hogy valóban voltak-e a fedélzeten magyarok – tette hozzá Lamperth Mónika. Az egyetlen túlélő, aki súlyos fej- és tüdősérülésekkel jelenleg a kassai kórházban fekszik, közvetlenül a baleset után még telefonon beszélt a feleségével, az asszony ezután értesítette a szlovák hatóságokat a történtekről.

Az AN-24-es típusú katonai szállítógép nyolc perccel csütörtök este fél nyolc után tűnt el a radarról, illetve az őt követő másik gép, az AN-26-os látóteréből. Miután a rádiókapcsolat is megszakadt vele, a hatóságok riasztották a légi mentőszolgálatot, akik azonnal a gép felkutatására indultak. Miután eddig tisztázatlan okokból csaknem három kilométernyire letért tervezett útvonaláról, a repülő 6 kilométerre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce településtől lezuhant, majd kigyulladt és felrobbant. A gép egy 600×30-40 méteres sávban teljesen letarolta az erdőt a Gergely-hegyen, a roncsok pedig csaknem 1800 négyzetméteres területen szétszóródtak – mindössze 10 kilométerre a MAGYAR-SZLOVÁK határtól.

Jelenleg összesen négyszáznegyvenen vesznek részt a mentésben, ötven kocsival. Ezt nagymértékben megnehezíti a térdig érő hó, a rendkívül rossz látási viszonyok (10 méteres látótávolság) és a mínusz 10 fok körüli hideg – mondta el a sajtótájékozatón Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. A baleset helyszínét egyetlen egysávos úton lehet megközelíteni, de onnan is 1,5-2 kilométert gyalog kell megtenniük a kutatást és a mentést végző katasztrófavédelmi, honvédségi szakembereknek, rendőröknek és határőröknek.

A baleset okairól még nem sokat lehet tudni, de a honvédelmi miniszter közlése szerint ennke több oka is lehetett. A helyszíni feltárás mindenesetre még 2-3 napig eltarthat, a pontos okokra pedig valószínűleg csak két hónap múlva derül fény; a terrorcselekmény mindenesetre kizárt – mondta Juhász Ferenc.