Nagy elismerés a debreceni rendezőnek

Pinczés István
Pinczés István - © Fotó: Csokonai Színház
Debrecen – Színházrendezői és kulturális kapcsolatépítő tevékenységének elismeréséül magas állami kitüntetést kapott Japánban Pinczés István, a Csokonai Színház korábbi főrendezője, a Debreceni Színjátszó Stúdió vezetője. „A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje” az egyik legnagyobb becsben tartott japán kormánykitüntetés; Pinczés István az első, aki külföldiként ebben a megtiszteltetésben részesült.

A japán-magyar színházi kapcsolatok, illetve a két ország közötti kölcsönös megértés elmélyítésében tett erőfeszítéseiért magas kormánykitüntetést kapott Japánban dr. Pinczés István, a Csokonai Színház korábbi főrendezője, a Debreceni Színjátszó Stúdió vezetője. A Csokonai Színház szerdai közlése szerint „A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje” elismerés tavasszal és ősszel adományozható; évente öt japán állampolgár kaphatja meg kulturális területen elért eredményeiért. Pinczés István – külföldiként először megkapva e díjat – nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az 1981-ben induló kulturális kapcsolat révén az elmúlt több mint három évtized során mintegy 1500 japán művész érkezett Magyarországra, és közel 1000 Hajú-Bihar megyei művész mutatkozott be Tojama megyében, Japánban.

Pinczés István 1981 és 2012 között 117 darabot rendezett, ő volt a Csokonai Színház 2001-ben előadott legendás drámájának, A gézagyereknek a rendezője. Kísérletező szellemű rendező, a színészcentrikus rendezői színház híve, repertoárja széles.

HBN
hirdetés