Nagy döntés csapdájában az idősödő vállalkozók

Nagy döntés csapdájában az idősödő vállalkozók
Budapest – Segítség, megöregedtem! De mi lesz a hátralévő éveimben a családi vállalkozásommal?

A rendszerváltás után alapított családi cégeket a generációváltás problémája ezekben az években állítja csak igazi próbatétel elé. Miközben a nemzeti össztermék (GDP) 75-95 százalékát világszerte szinte mindenütt a családi vállalkozások generálják, a családi cégek most szembesülnek az utódlás problémájával, amely akár végveszélybe is sodorhatja létüket.

Az őrségváltás ideje

Az alapítók ebben az évtizedben érik el azt a kort, amely miatt már érdemes a kormányrúd átadását alaposan megszervezniük. Azonban korántsem biztos, hogy megfelelő örököst találnak! A magyar üzleti életben szerencsére akadnak pozitív, a generációváltás problémáját orvosolni képes példák. Ferling József, az egyik legnagyobb, vidéki központtal rendelkező PR-kommunikációs vállalkozás alapítója három évvel ezelőtt adta át fiának, Dávidnak az ügynökség vezetését. „Az egy évig tartó előkészület után jól körvonalazott utódlási tervvel láttunk neki a három évig tartó cégvezetői utódlási folyamatnak. Azt hiszem, könnyű dolgunk volt abból a szempontból, hogy Dávid már kamasz kora óta a cégben dolgozott, és 30 évesen úgy állt a szervezet élére, hogy annak kulcsemberei nem kérdőjelezték meg a hitelességét. Sem szakmailag, sem mint vezető” – tette hozzá a cégalapító.

Gördülékennyé tenni

Az apa több évnyi üzletfejlesztési és vezetési tapasztalattal a háta mögött adta át a céget, melynek során a fő szempont a kapcsolati tőke átörökítése, megőrzése és ápolása volt. A folyamat gördülékenyebbé tételében kiemelt szerepet játszott az az üzleti közösség, amelyben a cég évek óta aktív tagként vesz részt. – Ez egy bizalmi kör, nagyon fontos, hogy ki kit ismer személyesen. Elengedhetetlen, hogy saját kapcsolati tőkét alakítsunk ki. Ebben óriási szerepe van a tudatos üzleti kapcsolatépítésnek, az üzleti közösségnek, ahová heti rendszerességgel járunk. A bizalmon alapuló kapcsolatok segítségével egy lehetőségekkel teli óriási medencébe csobbanunk bele – engedett betekintést a szakmai kulisszák mögé Ferling József.

HBN