Helyi közélet

2012.08.14. 10:06

A gazdáknak "nincs malacuk"

Debrecen - A forróság következtében már eddig mintegy 50 ezer sertés pusztult el az országban.

Debrecen - A forróság következtében már eddig mintegy 50 ezer sertés pusztult el az országban.Miközben a kormány hét éven belül 6 milliós sertésállományt vizionál, a hazai sertéslétszám – folytatva eddigi mélyrepülését – 3 millió darab alá csökkent. Utoljára a II. világháború alatt volt ilyen kevés sertés az országban.

Takarmány aranyáron

A hőség hatására a sertések csak sínylődnek, romlik a súlygyarapodásuk, termékenyülési problémák lépnek fel, ezért már eddig is több tízezer darabbal kevesebb malac született. A forróság következtében ez idáig mintegy 50 ezer darab sertés már el is pusztult. A MOSZ Sertéstenyésztők Országos Választmánya úgy látja, hogy miközben a sertésfelvásárlási árak jelenleg is az év eleji szinten vannak, a takarmányok áraiban drasztikus növekedés következett be. A kukorica ára rövid idő alatt 30 %-kal emelkedett, a fehérjetakarmányok sok esetben pedig ennél is nagyobb mértékben drágultak. A hízlalás költségeinek a 60-70 százalékát a takarmányköltségek teszik ki, a termelők csak akkor tudnak talpon maradni, akkor van esélyük a túlélésre, ha a vágósertések felvásárlási ára is emelkedik. Ez óhatatlanul ki fog hatni az élelmiszerek árára is, de a termelők képtelenek egyedül viselni a megnövekedett terheket.

Érdemi intézkedéseket!

Kiemelt kockázatot gerjeszt az új földtörvény tervezete, amely az eddig kitartó sertéstartókat is elbizonytalanítja, a haszonbérlet korlátozására és a foglalkoztatottsági előírásokra vonatkozó kritériumai tömegével lehetetleníthetik el a sertéstelepek működését. Ennek következtében a sertéslétszám akár 2 millió darab alá is csökkenhet. A MOSZ választmánya elengedhetetlennek tartja, hogy érdemi intézkedések és ne ígéretek szülessenek. A nemzeti támogatásokat teljes összegben, a negyedévenként beadott támogatási kérelmek benyújtását követő 30 napon belül fizessék ki. Az állattartók takarmányvásárlásának elősegítése érdekében azonnali hatállyal hirdessenek meg egy kamattámogatott hitelkonstrukciót, és hozzanak létre állami takarmányalapot. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a termelőket mentesíteni kell a támogatott beruházásokhoz kapcsolódó állattartási kötelezettség teljesítése alól.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában