Nagy csokimikulás-teszt újratöltve

Nagy csokimikulás-teszt újratöltve
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Édesszájú kollégáink legnagyobb örömére ismét megrendeztük a csokimikulások mustráját. Utoljára 2015-ben kóstoltuk végig a kínálatot, ezért úgy döntöttünk, ideje összeállítani egy friss toplistát. Szerkesztőségünk 18 önfeláldozó, kifinomodott ízlelőérzékkel megáldott tagjának köszönhetően elkészült a 2017-es Nagy Csokimikulás Teszt.

Úgy határoztunk, ezúttal a legnépszerűbb, legismertebb csokimárkákat versenyeztetjük meg, mivel a vásárlók zöme főként a közkedvelt termékekben bízik. Kíváncsiak voltunk, mekkora minőségbeli szakadék tapasztalható a toplista élén álló árucikkek között.

A nagyjából ugyanakkora méretű termékeket egy ismert hipermarket polcairól válogattuk, ahol a cédulákra pillantva meglehetősen nagy árszakadékot tapasztaltunk, hiszen a legolcsóbb termék harmadannyiba került, mint a legdrágább. A teszt során természetesen kiütköztek az ízlésbeli különbségek, de igazán kirívó vélemény csak kevés született.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A szerkesztőség Gombóc Artúrjai “vakon” merültek el a kalandban, nem tudták ugyanis, mikor milyen csokoládét majszolnak éppen. Így hát többször is előfordult, hogy az alanyok arca mosolygósból hirtelen szájösszehúzós-grimaszosba váltott, a teszt készítőjének legnagyobb szórakozására.

A versenyzők

KitKat: “Jól indul, mert a csokin kívül még van benne valami!”

Olajos mag? Kekszdarabkák? Mogyoró? Nem mindenki tudta eldönteni, pontosan mi is ropog a fogai alatt, de legtöbben hozzátették: jó, hogy ropog! Egy kolléga dicsérettel illette a termék színét is, amely szerinte kifejezetten bizalomgerjesztő. A csokoládé ízére vonatkozóan páran megjegyezték, miszerint “nem nagy szám”.

Kinder: “Na, ez tudom melyik!”

A Kinder csokit ismertetőjegye, félig sötét, félig fehér színe jóformán azonnal elárulta. Kóstolásakor kellemes hümmögések közepette olyan megállapítások hangzottak el, mint “selymes”, “valódi tejcsoki íz” és “Kinder-csoki! Tíz pont!”. Ahogy valaki bölcsen megjegyezte, a Kinder egyszerűen hozza, amit tud, vagyis semmivel sem nyújt kisebb, vagy nagyobb gasztronómiai élményt, mint a tojásból készült változata. Ha valaki szereti a Kinder-tojást, annak a Kinder Mikulás is be fog jönni.

Merci: “Ez egy massza.”

Az első két termék után alanyaink némi minőségbeli zuhanást tapasztaltak a harmadik kóstolás alkalmával. Nem voltak különösképpen elégedettek, ugyanakkor csalódottak sem. “Csoki ez mind” – jegyezte meg mosolygósan egyikük. Azt többen szóvá tették, hogy színre és kinézetre magasan ez a csokoládé a legvonzóbb, de sokan hiányolták a karaktert az ízből, illetve páran túl édesnek vélték.

Tibi: “Milyen Mikulás ez, amelyiknek csontja törik?”

A Tibi kapcsán már kóstolás előtt szemet szúrt a kollégáknak a csoki vastagsága, helyesebben vékonysága. A többihez képest jóval szolidabb tömeget képviselő édesség ugyanakkor nem csak ezzel, de színével és ízével is kilógni látszott a sorból. Mesterséges adalékanyag miatt panaszkodtak a tesztelők, néhány másodperccel a csokidarabka szájba helyezése után grimaszba váltottak az arcok. “Semmi csoki íze nincs, tipikusan nagyon olcsó” – hangzott el egy kolléganő szájából, egy másik pedig hozzátette, hogy “klasszikus gagyi Mikulás”. Akadt azonban néhány kivétel, egyesek szerint ugyanis semmi baj nincs ezzel az egyszerű, átlagos csokoládéval, sőt, a végére még egy rajongó is akadt, aki 10 ponttal jutalmazta a gyártót.

Szerencsi: “Gyerekkor-ízű sztenderd, klasszikus tejcsoki”

A Szerencsi tejcsokoládé kapcsán visszafogottan elégedett, nosztalgiával átitatott kommentek születtek. A kóstolók egybehangzó véleménye szerint ez a nem túl édes, kevésbé tömény nassolnivaló felnőtteknek is ideális lehet.

Szerencsi PaleoBon: “Olyan, mint a guminő, meg az alkoholmentes sör.”

Egyre több diétás termék lát napvilágot, ma már a csokimikulások között is találunk ilyet. A tréfa és a kíváncsiság kedvéért elrejtettünk hát a tejcsokoládék között egy kizárólag természetes anyagokból készült paleo terméket is, amely igen végletes kritikákat kapott. Az étcsoki-rajongók többsége elégedetten bólogatott, közülük néhányan maximális pontszámmal illették a bűnmentes édességet. A másik tábor tagjai viszont nem fogták vissza elégedetlenségüket, ketten ki is köpték a falatot. A szélsőséges vélemények ellenére egyvalamiben mindannyian egyetértettek, miszerint gyereknek biztosan nem vásárolnának ilyet.

Boci: “Már a színén is látszik, hogy ezzel valami baj van.”

Jó páran már ránézésre megállapították, hogy ez egy olcsóbb csokoládé lehet. A legpozitívabb hozzászólás, amely az ízlelés során elhangzott, hogy “meg lehet enni”, egyik kedvenc véleményformálónk pedig úgy fogalmazott: “Nagy kárt nem tesz, de örömöt sem igen okoz”.

Nestlé: “Nem ezért lopózunk ki éjszaka.”

Összességében véve mindenki elégedett volt a csoki ízével, ám sokan hozzátették, ennél azért már jóval finomabbat is kóstoltak. Csokiszerű, csoki ízű, de nem túl karakteres. Két alanyunk is leszögezte, kissé tömény, nem bírna egyszerre sokat enni belőle.

Milka: “Nagyon csokis csoki.”

A termék nevét már első kóstolásra többeknek sikerült eltalálni. Igazi tejcsokoládé íz, kellemesen olvadós, nagyon karakteres. “Ebből egy ültő helyemben egy egészet bevágnék” – tette hozzá egyik kritikusunk, aki szerint a Mikulás ugyanazt a minőséget hozza, mint a hagyományos táblás kiszerelés.

A ranglista

Kóstolóink 10-es skálán pontozták a teszt során vizsgált készítményeket, ennek fényében a sorrend:

  1. Kinder 8,27
  2. Milka, 8,11
  3. KitKat 7,83
  4. Merci 6,94
  5. Szerencsi tejcsokoládé 6,55
  6. Szerencsi PaleoBon 6,22
  7. Nestlé 6,16
  8. Boci 5,83
  9. Tibi 5, 77