Nagy bevétel várható a táblabírságokból

Nagy bevétel várható a táblabírságokból
Debrecen – A megyében több mint hatszáz reklámhordozó leszerelésére szólítottak fel.

Vége a reklámoknak az utak közelében! A ma érvényes jogszabályok értelmében fel kell számolni azokat. Az e témával foglalkozó (Reklámtáblák Hajdú-Biharban – Táblákat levenni, fényeket kioltani! címmel megjelent) cikkünkben azt írtuk: Egy júliusi törvénymódosítás szerint a lakott területen kívüli tiltás nem vonatkozik a benzinkutaknál elhelyezett cégjelzésre és az üzemanyag-árakat tartalmazó táblákra; az … olyan feliratokra, amelyek az építményben működő cég nevét, jelét vagy tevékenységét jelzik….

Ebből kiindulva az érintettek feltételezték, hogy a saját ingatlanukon talán mégis elhelyezhetnek olyan táblát, ami a kínált szolgáltatásra hívja fel a figyelmet. Az említett cikkünkben nyilatkozó Kováts Ákos, Debrecen főépítésze is reményét fejezte ki, hogy a módosítások nem hozzák lehetetlen helyzetbe a vállalkozásokat, és a saját ingatlanukon lehetőséget kapnak a legfontosabb információk közlésére.

Nos, nem így áll a dolog! A jogszabály betartatásáért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága az ezzel kapcsolatos kérdésünkre részletes, nemleges választ adott.

Megírták egyebek mellett, hogy az országos közút tengelyétől mért autópályák, autóutak és főutak esetében 100 méteres távolságon belül, egyéb utak esetén 50 méteres távolságon belül reklámhordozót elhelyezni nem lehet. Amennyiben a reklámhordozót az említett távolságon túl helyezték el, az 4 négyzetméternél nem lehet nagyobb. Mindez egyformán vonatkozik a magántulajdonú ingatlanokra és a közterületekre. Kivételt csak az üzemanyagtöltő állomások képeznek.

Kérdésünkre tájékoztattak arról is, hogy a megyében több mint 600 reklámhordozó ügyében küldött a megyei igazgatóság felszólítást az érintett ingatlanok tulajdonosainak, mire a reklámhordozók több mint 50 százalékát bevonták.

Aki viszont figyelmen kívül hagyta az üzenetet, az kezdheti gyűjteni a pénzt. A hatóság megkeresi a tulajdonost, és 100 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírság fizetésére kötelezi, ami ismételten kiszabható.

HBN-SZK | Fotó: Matey István