Nagy bajok vannak a megyei álláskeresők képzettségével

Nagy bajok vannak a megyei álláskeresők képzettségével
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Európai munkáltatói napot rendez a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, illetve csatlakozik e rendezvényhez, amit nemcsak Magyarországon, hanem az egész Unióban megtartanak.

Mint arra dr. Mező Barna, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője kitért, Debrecenben ez az esemény április 6. és 15. között lesz. Szerdán kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, ahol középiskolák, az agrár- és a kereskedelmi kamara, valamint a járási foglalkoztatási osztályok vezetői olyan működőképes foglalkoztatási modell alapjait kívánták lerakni, amely a keresleti és kínálati oldallal együttműködve a piaci viszonyokhoz igazodó képzési rendszert tud indítani.

A főosztályvezető ugyanis kiemelte, hogy megyénkben a regisztrált álláskeresők közel fele csupán nyolc általánossal, vagy attól is alacsonyabb végzettséggel rendelkezik. Sok az 50 év feletti álláskereső, akinek szintén a szakképzettség hiánya, emellett a fizikai állapota is gátolja az elhelyezkedést. Míg a 25 év alattiak esetében a motiváció hiányát kell leküzdeni.

Április 12-én, a rendezvénysorozat második állomásán futó uniós prgramokról, s a nemzeti foglalkoztatási alap támogatásairól esik szó. A munkavédelmi és -ügyi ellenőrzések tapasztalatairól is képet kapunk. Április 15-én a III. debreceni állásbörzét rendezik meg, ahol a kormányhivatal támogatóként jelenik meg. Délután munkáltatói fórumot koordinál a foglalkoztatási főosztály. Dr. Mező Barna az érdeklődők figyelmébe ajánlott további, nem általuk rendezett programokat is, például a szakmák éjszakáját és az egyetemi állásbörzét.

HBN