Nagy az érdeklődés a hitel iránt

A magasabb árbevétellel és jellemzően nagyobb foglalkoztatotti létszámmal rendelkező cégek igényelik.

Sikeresnek tekintik a szakemberek a február közepe óta elérhető az érdeklődő vállalkozások számára a 140 milliárdos keretet biztosító, és akár 200 millió forint összegben is igényelhető Új Magyarország Forgóeszköz Hitelt.

– Jelentős az érdeklődés az Új Magyarország Forgóeszköz Hitel iránt – foglalta össze az elmúlt hónapok tapasztalatait Laincsek János, kisvállalati területi vezető, majd így folytatta: – Mivel jól megfigyelhető az a tendencia, hogy a vállalkozások a beruházásaik megvalósításával kivárnak, és inkább forgóeszköz finanszírozásra keresnek használható, kedvező kamatozású konstrukciókat. A forintnak az elmúlt hetekben, hónapokban megfigyelhető nagyon intenzív mozgásainak következtében a legtöbb kkv ma már nemcsak használható és kedvező kamatozású, hanem árfolyamkockázattól mentes finanszírozási formát keres. Mind a telefonos ügyfélszolgálatunkon, mind a bankfiókjainkban tapasztalható fokozott érdeklődés azt jelzi számunkra, hogy nagyon komoly igény van jelenleg erre a finanszírozási lehetőségre.

Nincs akadály

A hitelkonstrukció jelenlegi feltételrendszerének leginkább a termelő/gyártó tevékenységet végző vállalkozások felelnek meg, mivel döntően ők rendelkeznek forgóeszközökkel. Ebből fakadóan leggyakrabban az ilyen típusú vállalkozások élnek ezzel a hitelfelvételi lehetőséggel. A bank eddigi tapasztalatai alapján elmondható, hogy a termelő/gyártó cégek közül jellemzően a  magasabb árbevétellel (100 millió feletti), és jellemzően nagyobb foglalkoztatotti létszámmal rendelkező cégek igényelték az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelt.

– Ebből persze nem szabad azt a téves következtetést levonni, hogy a mikro vállalkozások bármiféle hátrányt szenvednének a hitelbírálat során – tette hozzá Laincsek János. – A termék a kis- és középvállalkozásoknak szól, amely kategóriába ugyanúgy beletartoznak a néhány millió forintos árbevételű mikro vállalkozások, mint a több milliárd forintos árbevétellel rendelkező középvállalatok. A mikro vállalkozások hitelfelvételét az Új Magyarország Forgóeszköz Hitel esetében az is segíti, hogy semmi akadálya nincsen akár kisebb összegű, 1-2 millió forintos nagyságrendű hitelfelvételének.

Az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelt – az állami szabályozás miatt – a kereskedelmi cégek nem vehetik igénybe, pedig ebből a szegmensből is nagyon erőteljes érdeklődés mutatkozik a konstrukció iránt. HBN