Nagyvilág

2008.03.04. 18:55

Kitüntette a királynő a hős poggyászhordót

<p>II. Erzsébet királynő kedden kitüntette azt a skót poggyászhordót, aki 2007 nyarán segített elfogni a Glasgow-i repülőtér elleni támadás végrehajtóit.</p>

John Smeaton a főleg civileknek járó, a Királynő Bátorsági Díját (QGM) vehette át. A brit uralkodó rajta kívül kitüntette még azt a két bombaszakértőt, akik Londonban hatástalanítottak két bombát, és egy szolgálaton kívüli tűzoltót, aki a 2005-ös londoni merényletek idején megpróbálta feltartóztatni az egyik öngyilkos merénylőt.

A 31 éves Smeaton élete legbüszkébb pillanatának nevezte, amikor a Buckingham Palotában átvette II. Erzsébet királynőtől a példamutató bátorságért járó kitüntetést. A glasgow-i repülőtér dolgozó férfi azzal érdemelte ki a megtiszteltetést, hogy segített elfogni azt a két férfit, akik egy égő terepjáróval hajtottak neki a repülőtér épületének.

Az eset után hősnek kikiáltott, és hatalmas népszerűségre szert tett férfi kitüntetése után közölte: nem szereti a hős kifejezést, hozzátéve, hogy azt inkább azokra a katonákra lehet használni, akik Afganisztánban és Irakban szolgálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!