Nabucco premier Debrecenben

A Nabucco főpróbája Miskolcon
A Nabucco főpróbája Miskolcon - © Fotó: ÉKN archív
Debrecen – Színházunk kórusa, mely az elmúlt évadokban méltán aratott sikert mind a kritika, mind pedig a közönség körében, ezúttal előlép és főszereplővé válik Verdi Nabuccójában.

A három felvonásos mű ugyanis a világ zeneirodalmának egyik grandiózus kórusoperája. A babilóniaiak és zsidók, leigázók és leigázottak konfliktusáról szóló történetet az előadás kiemeli a bibliai korból, és kozmikusabb térbe és időbe helyezi. E történelmi keretben Verdi egy szenvedélyes családi drámát is kibont, melyben a féltékenység, gyilkosság, öngyilkosság, őrület és megtérés végletei között a legszélesebb érzelmi skálán vezeti végig a nézőt. S miközben magával ragad a pusztító rajongás vagy a meghitt szerelmi líra pillanataiban, imák és könyörgések sorával folyamatosan tágabb összefüggésbe helyezi az egyéni sorsokban megjelenő tragédiát.

Az opera középpontjában egy világtörténelmi korszakváltás áll: megváltoznak az értékrendek, más összefüggések irányítják az életet, mint korábban. A Nabucco ebben az értelemben nem csupán a szabadságért, a nemzeti függetlenségért való küzdelem ikonikus története, hanem egy opera a hitről, Istenbe és egymásba vetett töretlen hitünkről. Kesselyák Gergely értelmezésében a mű kulcsmondata Zakariás, a zsidó főpap szájából hangzik el: „Istent imádva királyok királya leszel.”

A Miskolci Nemzeti Színház és a debreceni Csokonai Színház közös produkciója.

Szereposztás:

Libretto: Temistocle Solera

Magyar fordítás: Anger Ferenc

Vezényel: Kesselyák Gergely/ Cser Ádám

NABUCCO, Babilon királya
Perencz Béla/ Wagner Lajos

ISMAEL, a jeruzsálemi király unokaöccse
Cselóczki Tamás

ZAKARIÁS, a zsidók főpapja
Rácz István

ABIGÉL, Nabucco nevelt lánya
Tátrai Zita/ Herczenik Anna

FENÉNA, Nabucco leánya
Busa Gabriella/ Balga Gabriella

BAÁL FŐPAPJA
Wagner Lajos/ Ürmössy Imre

ABDALLO, Nabucco bizalmasa
Böjte Sándor

ANNA, Zakariás nővére
Lévai Enikő

Közreműködik: a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Csokonai Színház énekkara, a Miskolci Nemzeti Színház ének-és tánckara és az Abigél Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium diákjai

Rendező és zenei vezető: Kesselyák Gergely

Bemutató: 2014. február 28.

– Csokonai Nemzeti Színház –