Na jó, gyertek!

Lázár János
Lázár János - © MTI Fotó: Soós Lajos
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter alighanem úgy van vele, hogy ha már neki jutott az a megtisztelő (vagy inkább hálátlan?) feladat, hogy hétről-hétre a kormányülések után állhatja az újságírók rohamát, akkor mindig érdemes valami olyasmit mondania, ami legalábbis fodrozza az állóvizet. Petneházi Attila jegyzete.

Ez lehet a kerítésállítás ötlete a déli határon, tartalmazhatja jogerős bírósági ítéletek sommás kritikáját, vagy szólhat arról, hogy az állam működése szerinte egy csődtömeg.

Ilyen nagy, össztársadalmi ügyekhez képest apróságnak tűnhet az a bővített mondat, amit az egyik újságírói szeanszon a miniszterelnök külföldi útjaival kapcsolatban engedett meg magának Lázár János, nekem mégis megütötte a fülemet. Újságírói kérdésre a politikus arról beszélt, hogy bár a Fideszen belül voltak viták arról, hogy a köztudottan más politikai nézeteket valló üzletemberek is kapjanak-e meghívást Orbán Viktor külföldi gazdaság-diplomáciai útjaira, a többség úgy gondolta, hogy miért ne tarthatnának a miniszterelnökkel, elvégre ők is magyar emberek. Mielőtt bárki félreértene, szeretném mondani: a kijelentés második felét magam is pontosan így gondolom…

– Petneházi Attila –