Múzeumba kerül az elmozdított Sztálin-szobor

Múzeumba szállítják a grúziai Gori város főteréről titokban elbontott Sztálin-szobrot, és helyére emlékművet emelnek a 2008-as grúz-orosz háború áldozatainak tiszteletére – közölte pénteken a grúz kulturális miniszter.

A hat méter magas bronzszobrot 1952-ben, egy évvel a szovjet vezető halála előtt emelték szülővárosában. Az alkotás eltávolítása időről időre felmerült Grúziában, de sok helyi erősen ellenezte a szobor elmozdítását.

Sztálin szobrának helyére a szovjet diktatúra áldozatai, valamint a 2008-as háborúban meggyilkolt emberek előtt tisztelgő emlékművet állítanak a grúz hatóságok, Gori főterén – közölte Nika Rurua grúz kulturális miniszter, újságírók előtt nyilatkozva. A miniszter bejelentette, hogy a lebontott szobrot a Gori városában található Sztálin múzeumban fogják felállítani. Rurua elmondta, hogy “rövidesen” változtatni fognak a múzeum koncepcióján is, hogy az “többé ne szolgálja Sztálin dicsőítését”. 

A sötétség leple alatt távolították el

A grúz hatóságok előzetes bejelentés nélkül, a sötétség leple alatt távolították el Sztálin szobrát Gori főteréről. A rendőrség a bontóbrigád megérkezése előtt lezárta a környéket, és még a teret a livegergia.ge oldalon folyamatosan mutató webkamerát is letakarták, amíg a bontás zajlott – írta a Civil Georgia című grúz híroldal. Egy helyi televízió pedig azt állította, hogy a rendőrség emberei megverték két munkatársát, és lefoglalták kamerájukat, amikor le akarták filmezni az eseményt.

Az újság cikke szerint azért bontották le titokban az alkotást, hogy elkerüljék a szobor eltávolítása ellen rendezett demonstrációkat. A Sztálin-szobor eltávolítása időről időre felmerült Grúziában, de mindig nagy vita alakult ki sorsa körül. Sokan, főleg az idősebb generáció tagjai közül ugyanis még mindig büszkék a grúziai születésű Sztálinra, és erősen ellenezték a szobor elmozdítását. Mások szerint azért kellene a főtéren hagyni az alkotást, mert az része a grúz történelemnek, bármilyen kellemetlen is az – írta a Civil Georgia.

– Független Hírügynökség –