Beindult a sütés-főzés

2019.07.05. 19:16

Gasztrobuli nádudvari módra: elstartolt a kemencebarátok találkozója

A X. Nemzetközi Kemencebarátok Találkozója zajlik Nádudvaron.

Fotó: Marján László

Ezen a hétvégén a kemencében sült finomságoké és az abból kisült barátságoké a főszerep a Hortobágy széli kisváros gyógyfürdőjében. A legelszántabbak már a hét elején sátrat vertek, de péntek délig több mint száz család, baráti társaság –az ötszáz fős összlétszámot meghaladóan – regisztrált a zártkörű dzsemborira.

A péntek délutáni hivatalos megnyitón a település polgármestere, Beke Imre, majd Réz Szilárd alpolgármester köszöntötte az ország számos pontjáról, sőt még a határon túlról (Szlovákiából, Csehországból) is érkező vendégeket, akik baráti jelleggel találkoznak évente egyszer többszázad magukkal valahol magyarhonban, s voltak már Felvidéken is.

A ceremónia megható és kegyeletteljes megemlékezéssel zárult a református templomkertben, ahol a közös évtized alatt elhunyt öt társukért égett egy-egy mécses.

- Vissza a kezdetekhez! –adta ki a jelszót tavaly Darányi Gábor. Ugyanis 2010-ben ő, a kemencések Daca Gabija – akinek éppen a megnyitóra esett születésnapja – hívta életre ez első kemencés találkozót, amely akkor Hagyományőrző Pásztortalálkozó keretében zajlott a nádudvari sportpálya egyik szegletében néhány kemence, s két tucatra tervezett, majd már akkor kétszáz fősre sikeredett hasonszőrű baráti társaságában.

 

Most is baráti a találkozó, „csak” a létszám növekedett még inkább, de sok jó ember viszonylag kis helyen is elfér, s örülnek, hogy ilyen kulturált körülmények között tölthetnek egy vidám, emlékeket idéző, s generáló hétvégét.

A kemencebarátok már péntek reggeltől készítik gasztronómiai specialitásaikat a napszaknak megfelelő étkezésekhez. Sült itt kolbász, kalács, rétes, béles, rotyogott birkapörkölt és töltött káposzta, Aznap este pedig a hivatalos megnyitót követően mulatozás vette kezdetét zenészük, Sipos Péter jóvoltából, s amikor már azt hitték, nem lehet tovább fokozni a hangulatot, a színpadra lépett a mulatós nóták ismert előadója, Dankó Szilvia énekesnő, s vele együtt énekelték: kinek a pap, kinek a papné…

Marján László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában