Múzeumok éjszakája – Bocskai jogara után arany és ezüstkincsek érkeznek Bukarestből Debrecenbe

Akt.:
Múzeumok éjszakája – Bocskai jogara után arany és ezüstkincsek érkeznek Bukarestből Debrecenbe
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Bocskai István fejedelmi botja után további értékes arany- és ezüstkincsek érkeznek a debreceni Déri Múzeumba a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumból – jelentette be a cívisváros polgármestere pénteken a Déri Múzeumban, amikor a Magyar Református Egyház ünnepi zsinatára érkezett egyházi személyiségeknek bemutatta az ereklyét.

Papp László köszönetet mondott Ernest Oberlander Tarnoveanunak, a bukaresti múzeum főigazgatójának, amiért lehetővé tette, hogy a múzeumok éjszakájára bemutathatják Debrecenben Bocskai István fejedelmi jogarát, és amiért folytatódik a két múzeum együttműködése.

Ennek eredményeként július 12-én ősi arany és ezüstkincsek érkeznek Debrecenbe: a bukaresti múzeum szervezésében 31 romániai megyei múzeum kincseit, a mai Románia, jelentős részben Erdély területén talált, az aranyművesség kezdeti időszakától, a késő antik, kora középkorig terjedő időszak legértékesebb arany és ezüst kincseit láthatják majd az érdeklődők Debrecenben – közölte a polgármester.

“Ilyen jelentőségű és értékű külföldi kiállítási anyag eddig nem került egyetlen magyar vidéki múzeumba sem” – mondta Papp László megjegyezve, hogy ez “fontos múzeumi, kulturális és diplomáciai siker”.

A debreceni polgármester emlékeztetett rá, hogy napra pontosan 411 évvel ezelőtt, 1606. június 23-án írták alá a Bocskai-szabadságharcot lezáró bécsi békét, ami hozzájárult, hogy a protestáns egyházak, köztük a reformátusok fennmaradhattak.

“Ma, 411 évvel később Debrecenben köszönthetjük a Magyar Református Egyház vezetőit abból az alkalomból, hogy a debreceni zsinat megerősíti a második helvét hitvallást” – mondta hozzátéve: erre a történelmi eseményre a Déri múzeumba érkezett a fejedelem egyik legfontosabb uralkodói jelvénye, a jogar. “Így valóban történelmi napokat élünk” – jegyezte meg Papp László.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

Ernest Oberlander Tarnoveanu, a Román Nemzeti Történeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy Bocskai István fejedelmi jogara Erdély aranykorának, európai hatalommá emelkedésének a jelképe, amit Románia legfontosabb kincsei között tartanak számon.

Hozzátette: 1971 és 2002 között állandó kiállításon volt látható a jogar a bukaresti múzeumban, azóta időszakonként mutatják be, legutóbb például a Románia kincseit bemutató kiállítási anyag részeként Pekingben láthatták az érdeklődők.

A főigazgató – utalva a folytatódó kulturális kapcsolatokra: a romániai aranykincsek debreceni bemutatására – kijelentette: a kultúra összehoz, összeköt, még akkor is, amikor vannak tényezők, amelyek elválasztanak.

Reményét fejezte ki, hogy hosszú távú együttműködésük eredményeként a Déri múzeum gyűjteményéből is láthatnak majd kiállítást Bukarestben.

Papp László, mielőtt az egyházi méltóságokkal megtekintették Bocskai buzogányát, felhívta a figyelmet, hogy az ereklye “nincs egyedül”: a múzeum kupolatermében látható a múzeumok éjszakáján, illetve a jövő héten Báthory István fejedelmi botja, és Bocskai István berátja, az az okirat, amellyel a török szultán nevében eljáró nagyvezír Bocskait nem csupán Erdély fejedelmének, hanem Magyarország királyának is kinevezte.

A kupolateremmel szemben lévő Munkács-teremben pedig ismét együtt látható a Krisztus-trilógia. Néhány napra – a tulajdonos hozzájárulásával “lehullt a lepel” a Golgotáról, így ismét együtt látható híres “társaival”, a Krisztus Pilátus előtt és az Ecce Homo című képekkel.

– MTI –


Múzeumok Éjszakája – Debrecenbe érkezett Bocskai István fejedelmi botja

Megérkezett Debrecenbe Bocskai István fejedelmi botja szerda délután, a jogart a Déri Múzeum kupolatermében helyezték el, ahol a Múzeumok Éjszakájának kiemelt műtárgyaként láthatja a közönség.
hirdetés