Múzeumok éjszakája – Bemutatták “az éjszaka műtárgyát”, egy normann sisakot Debrecenben

Bemutatták "az éjszaka műtárgyát", egy normann sisakot Debrecenben
Bemutatták "az éjszaka műtárgyát", egy normann sisakot Debrecenben - © Fotó: Matey István
Debrecen, 2014. június 20., péntek (MTI) – Száz éve biztosan nem látta a nagyközönség, de lehet, hogy soha nem volt még kiállítva az a normann sisak, amelyet kizárólag egy alkalommal, a Múzeumok éjszakáján tekinthetnek meg az érdeklődők a debreceni Déri Múzeumban – közölte a múzeum igazgatója, amikor pénteken a sajtónak bemutatta “az éjszaka műtárgyát”.


Angi János elmondta: a rejtélyes normann sisakot 1892-ben találták az akkori Oroszország Podolszki Kormányzóságában (ma Ukrajna), a Dnyeszter bal partján, a Nyemija folyócska mentén, vasútépítési munkálatok során.

A különleges lelet az első világháború idején, 1914-1917 között kerülhetett Debrecenbe, először a Déri Múzeum 1968-as évkönyvében publikáltak a sisakról, majd az akkori Szovjetunió tudományos akadémiája – a rendelkezésükre bocsátott magyar dokumentumok alapján – 1971-ben számolt be a leletről – idézte fel a sisak történetét Angi János.

A múzeumigazgató rejtélyesnek nevezte azt is, hogy soha nem állították ki a sisakot, amelyet a Déri Múzeum régészeti raktárában őriztek. Hozzátette, hogy a Múzeumok éjszakája után megkezdik a ritka lelet tudományos vizsgálatát.

A kora középkori normann sisak Európában is egyedülálló, hozzá hasonló mindössze fél tucat található az egész világon, de valamennyi közül a Debrecenben kiállított a legdíszesebb. A vállalkozó szelleműek a múzeumok éjszakáján egy másolatot fel is próbálhatnak – fűzte hozzá.

A sisakról elmondta: a XI. század második felében készülhetett, és egyszerre tükröz keleti (kúp alak, a homlokrészen lévő szemábrázolás), bizánci (a kovácsolás módja és színvonala) és normann (a körbefutó díszítőelem) hatásokat.

Viselőjéről semmit sem tudunk: lehetett a kijevi nagyfejedelem egyik varég harcostársa, a bizánci uralkodó normann testőrségének tagja, de kaphatta ajándékul egy bizánci szövetségben harcoló valamelyik barbár nép egyik főembere is – latolgatta Angi János.

Hozzátette: a kissé ovális sisak magassága 20 centiméter, átmérője 23, illetve 20,5 centiméter, súlya 1560 gramm. A középső aranyozott bronzlemezre, amely a sisak homlokrészén helyezkedik el, egymáson átfonódó hurkokat alkotó szalagokat véstek be, amelynek végei növényi díszítésben végződnek. A lemezen domborítva, maszkszerűen emberi arcot ábrázoltak. A sisak alján szintén bronzból készült és aranyozott szegélyszalag fut körbe.

– MTI –