Művésztelep Nagyhegyesnél is, benéztünk, mi újság

Akt.:
Művésztelep Nagyhegyesnél is, benéztünk, mi újság
© Fotó: Derencsényi István
Nagyhegyes-Kadarcs – Hajdú-Biharból és a megyén túlról jött művészekkel ismerkedhettek az Első Kadarcsi Művésztelepen.

Minden művész a saját lelkébe mártja ecsetét és saját szívét viszi a vászonra” – e szavakkal indította a csütörtök délutáni sajtótájékoztatót dr. Antal Zsuzsanna, az Első Kadarcsi Művésztelep kitalálója.

– A művésztelep létrehozásának ötlete egy évvel ezelőtt született Zsuzsa fejében. – Miután megkeresett, együtt kezdtünk el gondolkodni, hol lenne érdemes létrehozni mindazt, amit megálmodott. Ekkor találtunk rá a Kadarcson található, több mint kétszáz éves csárdára. Szerencsénkre Végső Zoltán, a fogadó üzemeltetője azonnal partner volt elképzelésünkhöz. Minden szempontból rengeteg támogatást kaptunk tőle – mondta el lapunknak Agárdi Lajos, a művésztelep vezetője.

A pénteken zárult művésztelepen tizenkét művész tevékenykedett egy héten át, két fotós társaságában. A résztvevők vezetett túrákon kaptak inspirációt műveik megalkotásához. – Az alkotók közül nagyon sokan itt találkozhattak először érdeklődő közönséggel. Éppen ezért szerveztünk csütörtökre egy betekintő napot a művészetek iránt érdeklődő nagyközönség számára. Itt nemcsak az alkotókkal beszélgethettek, hanem a már elkészült, illetve a még készülőben lévő munkákat is megtekinthették – hallhattuk a telep vezetőjétől.

Szeptemberben nyílik a tárlat

Szabó Lilla és Vincze Árpád, a tábor két alkotója számára különleges élményt nyújtott a természet közelsége. – Mindketten rajzot oktatunk, így nem csupán saját alkotásunkhoz kaptunk ihletet, de remek inspirációt szereztünk az elkövetkező tanévre is – felelték kérdésünkre.

– Alapvetően próbálok olyan lehetőségeket teremteni, amelyek kreatív célt szolgálnak, hiszen nem csak etetni és itatni akarom az embereket. Úgy gondolom, hogy a csárda remek kulturális központként szolgálhat. Az állandó csárdamúzeum és kávézó mellett szeretnék további kiállításokat szervezni, így a pénteken zárult szimpózium során készült képekből szeptember második felében nyílik majd tárlat – nyilatkozta Végső Zoltán, a csárda tulajdonosa.

HBN–Budai Lilla