Műtüdő alkalmazásával végeztek életmentő műtéteket az OOI-ben

Budapest – Az utóbbi hetekben három olyan műtét is volt az Országos Onkológiai Intézet (OOI) mellkassebészeti osztályán, amelynek végrehajtásánál úgynevezett műtüdőt alkalmaztak – tájékoztatta az intézmény hétfőn az MTI-t.

Ezek a világszínvonalú onkológiai műtétek nemzetközi viszonylatban is ritkaságnak számítanak, a folyamatos fejlesztések azonban lehetővé tették alkalmazásukat. Már olyan légúti műtéteket is tudnak végezni az intézetben, amelyeket műtüdő segít – írta közleményében az OOI.

Korábban kivitelezhetetlenek voltak ezek a beavatkozások, ám a műtüdő alkalmazásával végzett műtétek után jó életminőségben eltöltött évtizedeket tudnak nyerni a betegek.

A – még csak tervezett – tüdő-transzplantációhoz szükséges műszerpark és a műtüdő is november közepén érkezett meg az OOI-ba, azóta három betegen tudtak segíteni az utóbbi használatával.

Agócs László sebész főorvos és Elek Jenő aneszteziológus-intenzív terapeuta főorvos vezetésével egy 45 éves férfinél végeztek csaknem 12 órás műtétet műtüdő alkalmazásával. A beteg bal főhörgőjénél helyezkedett el egy ritka rosszindulatú daganat, emiatt el kellett távolítani a tüdő bal felét. Ez a légút teljes megszakításával jár, ezért alkalmaztak műtüdőt – áll a közleményben.

A műtüdőt azóta egy harmincéves férfinél és egy nyolcgyermekes családanyánál is alkalmazták. A három beteg közül kettő nyolc nap után hazamehetett, a harmadik beteg most lábadozik – közölte az intézmény.

– MTI –