Mutatós Csepel tündököl egy debreceni recepción

Mutatós Csepel tündököl egy debreceni recepción
© Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – Csodálatos állapotú és formájú motor vonzza a szemet egy belvárosi hotelben.

A veterán járművet közelebbről szemügyre véve az is kiderül, hogy Csepel-gyártmányú kétkerekű pompázik az épületben.

A Napló kérdésére Kotosmann Zoltán ügyvezető elmondta, hogy a recepción található vas egy eredeti WM 125/50 típusú motorkerékpár, ami Weiss Manfréd gyárában készült. Ez a motor az 1949-ig gyártott, 100 ccm-es motor továbbfejlesztett változata.

Fotó: Kiss Annamarie

Ezt a motort a köznyelv lemezvillás Csepel néven ismerte, és különböző fejlesztett változatait 17 éven keresztül, 1966-ig gyártották. A szállodában kiállított típus egy minden „extrával” felszerelt, teljesen restaurált, eredeti alkatrészeket tartalmazó motor. Jellemzője, hogy a tankra a korábbi WM-logó helyett Csepel-feliratos, szárnyas embléma került.

Fotó: Kiss Annamarie

Elöl kicsit erősebb lemezvillája van, és a váz hátsó része merev. Újdonság volt a hátsó lámpa és a korábbiaknál nagyobb szerszámdobozok.

Ez a példány kiállításra készült, ezért kilométerórával szerelték fel, és az első sárvédőre a gyártási évszámot szerelték fel. A motorkerékpár működőképes, és 4 lóerős a motorja, míg az utazósebessége 65–70 kilométer/óra.

Fotó: Kiss Annamarie

A motorkerékpárt Talabér Lajos keszthelyi lakos restaurálta, és a hotel vásárolta meg tőle. A társaságnak – az esztétikán túl – az a célja vele, hogy bemutassa a hazai és a külföldi vendégeinknek, hogy az 1950-es években európai szinten is milyen fejlett volt a magyar közúti járműgyártás Magyarországon. Emellett az is cél, hogy megőrizzék ezt a szép példányt az utókornak.

– Vass Attila –