“Muszlimokat fognak verni és terrorcselekményeket követnek majd el Magyarországon”

Akt.:
“Muszlimokat fognak verni és terrorcselekményeket követnek majd el Magyarországon”
© Fotó: AFP
Röszke – „Az utolsó reménység is elhalt mára, a Nyugat nem tudta felszámolni a terrort.

Ha a kormány kommunikációja így folytatódik, két dolog lehetséges: muszlimokat fognak verni hazánkban, és terrorcselekményeket követnek el Magyarországon – jelentette ki Bolek Zoltán. A Magyar Iszlám Közösség elnökét múlt csütörtökön értük el, aznap reggel ért haza Röszkéről. – Felajánlottuk segítségünket az esetlegesen ideérkező merénylők kiszűrésére, de öt hónapja nem kaptunk választ a minisztériumtól. Többek között a rugdosódó riporter vagy a plakátkampány okán az arab sajtóban csak azt olvassák, hogy Magyarország az iszlám ellensége. Itthon pedig sokan az összes muszlimot az Iszlám Államnak hívott terrorista szervezettel azonosítják. Az emberek elkezdtek rettegni az iszlámtól. A magyar muszlim – köztük én is – gyakorta szembesül a mondattal: „Menj haza a sivatagba”. S akkor meglepődve felelem, hogy én itt születtem, apámnak és dédapámnak is Magyarország volt a hazája – fogalmaz az elnök, aki úgy véli, akár a javunkra is lehetne fordítani a helyzetet. „Például a hazai krónikus orvoshiány megoldódhatna, ha a menekültek közül a szakembereknek lehetőséget ajánlanánk.”

Bűntelenül éhezni

A közösség vezetője választ adott a hátrahagyott, el nem fogyasztott ételadományok kérdésére is. A muszlimok számára tiltott a sertés fogyasztása, így a konzervek, májkrémek nem jöhetnek szóba, de zsírral készült pék­áruk sem. Az iszlám vallást tartók egyéb húsfélét – kivéve a halat – is csak a szabályaiknak megfelelően vágott állatból ehetnek. A debreceni iszlám segítőcsoport ezt tudván helál feliratú csomagokat osztott, de nem volt mindenki ennyire figyelmes. Pesten valaki hashajtót tett a felajánlott ételbe, ezért is nagy a bizalmatlanság.

Már nem reménykednek

A menekültekkel kapcsolatosan gyakran feltett kérdés, hogy miért épp most indultak el tömegesen Európa felé, miközben négy éve tart a háború és az Iszlám Állam (ISIS) „uralma”. – Az ott élők egy ideig reménykedtek, hogy a beavatkozó amerikai haderők megakadályozzák az ISIS cselekedeteinek elfajulását. A legveszélyeztetettebb emberek Libanonba, Jordániába, Egyiptomba menekültek és várták, hogy hazájukban helyreáll a béke. A nemzetközi elemzők az utóbbi időben arra jutottak, hogy az ISIS stabilizálódott, létszáma nőtt. Ha felszámolnák a terrort, a menekültek szívesen hazatérnének. A magyarok is háromszor meggondolják, hogy Angliába menjenek. Miért gondolnánk, hogy a szírek szívesen jönnek el másik kontinensre, másik kultúrába? A megoldás a politika kezében van. Nem jó út, hogy elhozunk mindenkit, össze kellene fognia Amerikának, az EU-nak, Oroszországnak és véget vetni az ISIS-nek – fogalmazott Bolek Zoltán.

ÉKN-HABE


Nincs semmi különös a debreceni „mecsetben”
Debrecen – Komoly visszhangot váltott ki, hogy megvásároltak egy Egyetem sugárúti háromlakásos épületet, amely tavasz óta imaházként funkcionál a muszlim híveknek. Nem egyedi az eset, számtalan magyar nagyvárosban találunk imaházat.


Imaházat kapnak a muszlimok Debrecenben
Debrecen – Hamarosan megfelelő körülmények között gyakorolhatják vallásukat a Debrecenben élő muszlimok.