Music Hungary – Ismét összeül a magyar zeneipari szakma Egerben

Budapest – Negyedszer rendezik meg Egerben a Music Hungary konferenciát. A magyar zeneipar, a könnyűzene szakmai találkozóját csütörtökön és pénteken tartják, a témák között szerepel a könnyűzene helyzete a közoktatásban és a Cseh Tamás Program első két éve.

Célunk, hogy megoldást találjunk a szakma jövőbeni kihívásaira, reagáljunk az aktuális problémákra – írták a szervezők a Sziget Szervezőiroda és a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért egyesület együttműködésében megvalósuló rendezvényről.

A csütörtöki első napon Habis László egri polgármester megnyitója után először a filmiparnak a zeneipar számára hasznosítható tapasztalatairól lesz szó Andrew G. Vajna filmipari kormánybiztos és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója részvételével. Ezt követően téma lesz a szolgáltatók és a tartalom-előállítók közötti elosztás aránya, majd azt vitatják meg a résztvevők, veszélyeztetheti-e a terror a zeneipart; erre a panelre meghívták mások mellett Hajdu Jánost, a Terrorelhárító Központ vezérigazgatóját.

A nagyszínpadra vezető út állomásairól beszélget Németh Róbert zenész, újságíró, Lobenwein Norbert, a VOLT Produkció és a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató főszervezője, Puskás Péter zenész (Biebers) és Tóth Gergő, a WellHello menedzsere. Szó lesz az elektronikus zene hazai megítéléséről (itt felszólal például Frenreisz Károly, Jomodaddy, a Balaton Sound-projektvezető Fülöp Zoltán), a pécsi zenei élet sikereiről (Beck Zoltánnal, Felcser Mátéval, Marsalkó Dáviddal, Takáts Eszterrel), a Magyar Zene Háza projektről, valamint a könnyűzene helyzetéről a közoktatásban, utóbbiról Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is elmondja álláspontját.

A kétnapos konferencia pénteki napján a Cseh Tamás Program első két évét értékeli Bajnai Zsolt, a megvalósításért felelős szakmai kollégium vezetője és Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár a kormány és a könnyűzene címmel az eddigi eredményekről és a lehetőségekről beszél, végül a magyar könnyűzene esélyeit vitatják meg szakértők az európai piacokra jutás szemszögéből.

A Music Hungary helyszíne az egri Losonczy-völgyben található Bolyki Pincészet.

A rendezvényt követően ugyanott, a Losonczy-völgyben csütörtöktől háromnapos könnyűzenei fesztivál kezdődik. A Feszt!Egert harmadszor rendezik meg, a fellépők között lesz a Tankcsapda, a Quimby, a Halott Pénz, a Brains vagy a WellHello. A Feszt!Eger részeként tartják az Éter tehetségkutató fesztivált.

– MTI –

Címkék: ,hirdetés