Munkareőpiac: tavaszi ébredezés

Miskolc – Az állásportálok kínálata egyre bővül, ami reményt adhat a munkanélküliek számára.

Az álláskeresés helye ma elsősorban az internet, főleg a fiatalok körében. Az Inform Média Kft. által működtetett CV-Online és Topjob állásportálok (a www.cvonline.hu és www.topjob.hu) az állásajánlatokon túl gyakorlati tanácsokkal, hírlevelekkel segítik az álláskeresőket. A két portál értékesítései vezetője, Balla Zoltán a jelenlegi munka-erőpiaci helyzetről elmondta: a tavalyi év első felében még erősen érezhető volt a válság hatása, folyamatosan nőtt az álláskeresők száma és a megelőző évekhez képest tovább duzzadt az álláskeresői állomány.

Már toboroznak

Az érintettek zöme tartósan munkanélkülivé vált, előfordul, hogy valaki fél vagy akár egy éven keresztül is keresgélni kényszerül. 2009 második fele óta azonban javul valamelyest a helyzet, a gazdasági stabilizálódás folytán a vállalatok jelentős részében újra beindultak a toborzási folyamatok. Ennek kedvező hozadéka, hogy az álláskeresők is nagyobb sikereket tudtak és tudnak elkönyveli maguknak. A tendencia azért még mindig az, hogy az álláskeresési időszak a korábbi évekhez képest kitolódik, és hogy bizonyos szakmák képviselői – olyan termelőcégek volt munkatársai, amely termékek hazai gyártása teljesen megszűnik – az átlagosnál is nehezebb helyzetbe kerültek. Kedvező tapasztalat azonban, emelte ki Balla Zoltán, hogy az állásportálok hirdetési kínálata egyre bővül, ami azt jelzi, folyamatosan nyílnak meg újabb lehetőségek az álláskeresők előtt.

Mindenki keresi

A szakember tapasztalatai szerint a fiatal érettségizettektől a hatvanas korosztályig szinten minden életkor képviselője megtalálható az álláspiacon, az iskolai végzettségben is óriási a szóródás; a szakképzett munkásoktól a több diplomás, több idegen nyelvet beszélő vezetőkig minden szakmacsoport képviselője jelen van.

Sokan épp első munkahelyüket keresik, az állásbörzéken többségében frissdiplomás fiatalokkal találkozik az állást kínáló cégek köre. A frissen végzettek szakmai ambícióiknak megfelelő, kihívásokat kínáló munkaköröket keresnek; ezek általában kezdő, asszisztensi szintű állások és aki reálisan fel tudja mérni képességeit és tudását, el tudják fogadni, hogy nem kerülnek kezdőként menedzserszintű munkakörbe. Persze van, aki rögtön vezető szeretne lenni, ami lássuk be, túlzó elképzelés. Akik viszont a bérük miatt döntenek a váltás mellett, a válság óta kicsit óvatosabbak, hiszen a stabil, biztos munkahely megléte elsődleges egy kedvezőbb, magasabb fizetéshez képest, mutatott rá Balla Zoltán.

Tanácsok 

Hogyan lehet sikeresen munkahelyet találni?

Fontos, hogy mindenki számot vessen önmagával, mielőtt az álláspiacra lép.

Fontos, hogy magunknak meg tudjuk fogalmazni, mire vagyunk képesek, mihez értünk, mi az, amivel szívesen foglalkoznánk a jövőben.

Időt és energiát spórolunk, ha csak olyan munkakörökre pályázunk, ahol jelentkezésünk releváns lehet, ahol megfelelhetünk a hirdetésben támasztott feltételeknek.

Miután nagyon nagy a verseny az álláshelyekért, igyekeznünk kell, hogy valamiképp kitűnjünk a tömegből, ezt tehetjük egy szépen felépített, igényes küllemű önéletrajzzal vagy egy eredeti, ötletes szövegezésű motivációs levéllel, amiben igyekszünk azt bizonyítani, hogy mi lehetünk a legjobbak az adott munkakörre.

Az álláskereséshez elengedhetetlen egy jól szerkesztett önéletrajz, ez a dokumentum képvisel bennünket pályázatainkkor, lenyomata annak, amit tanultunk, tudunk, amihez értünk.

Aki nem gyakorlott ennek elkészítésében, az állásportálokon szép számmal talál erre vonatkozó segítségeket.

Balla Zoltán tanácsai

 

Szakmai portálok 

A célirányos kereséséhez a szakmaspecifikus állásportálok is segítséget nyújtanak:

www.medijobs.hu – egészségügyi és gyógyszeripari állásportál

www.hoteljob.hu – szállodaipari és vendéglátós állásportál

www.officejobs.hu – irodai állásportál

www.techjob.hu – IT, mérnöki állásportál