Munkajogi változások

Munkajogi változások
Januártól kedvezményekben részesülnek azok a vállalkozások, amelyek munkanélkülit foglalkoztatnak, bővül a Prémium évek program, szakképzetlenek számára ingyenes lesz az első szakképesítés megszerzése és szigorúbbak lesznek a munkaügyi ellenőrzések.

Január 1-jétől egy évig nem kell járulékot fizetniük azoknak a 250 fő alatti vállalkozásoknak, amelyek legalább 3 hónapja regisztrált munkanélkülit alkalmaznak. Azoknak a vállalkozásokak, amelyek igénybe veszik a kedvezményt, kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy a dolgozót legalább egy évig tovább foglalkoztatják.

Januártól már az 5 évvel a nyugdíj előtt állók is részt vehetnek a Prémium évek programban, vagyis ha vállalják a részmunkaidős foglalkoztatást és az ezzel járó kisebb, a teljes fizetés 70 %-ának megfelelő jövedelmet, akkor a nyugdíjjárulékuk összegét az állam úgy egészíti ki, mintha teljes munkaidőben dolgoznának.

Ingyenes lesz a szakképesítéssel nem rendelkezők számára az első, az 50 év felettiek számára pedig a második szakképesítés megszerzése. A felnőttképzési intézményeknek pedig kötelezettséget kell vállalniuk a képzés befejezésére, a vizsga letételére, a foglalkoztatásra és a továbbfoglalkoztatásra.

Szigorodnak a munkaerő-kölcsönzés szabályai. Ugyanazon tulajdonosi körben nem lehet majd dolgozót bérelni, és tilos lesz az elbocsátott dolgozókat eredeti munkahelyükön kölcsönzött munkaerőként foglalkoztatni.

Szigorítják a munkaügyi ellenőrzéseket is, és változik a bírság: a jelenlegi 50 ezres minimum 30 ezerre, a maximum viszont 6 millióról 20 millióra.

Kapcsolódó cikkek:
Árváltozások januártól
Változások az adórendszerben