Munkahelyvédelmi terv – Rogán: százezreket spórolhatnak a munkaadók

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) – Jelentős összegeket spórolhatnak meg a munkáltatók a miniszterelnök által meghirdetett tízpontos munkahelyvédelmi akciótervvel – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki bízik abban, hogy e megtakarítások egy részét béremelésre fordítják majd a foglalkoztatók.

Azzal, hogy a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot a felére csökkentik, az ő foglalkoztatásuk 2013-tól éves szinten 174 ezer forinttal olcsóbbá válik a munkáltatóknak. A tartósan munkanélkülieket, illetve szülésről visszatérő édesanyákat alkalmazóknak pedig a munkaerő-bérköltség éves megtakarítása jövőre 342 ezer forint lesz – jelezte Rogán Antal, aki szerint a munkahelyvédelmi program “a kis ember számára” jelent igazán komoly lehetőséget.

Kitért arra is, hogy a tervezett tételes adó bevezetésével – amelyet “eva+”-nak nevezett, mert több embert érint, mint az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), kedvezőbb feltételű és egyszerűbb – az önfoglalkoztatóknak a jövőben már nem kell képesítéssel rendelkező könyvelőknek is lenniük. Ehhez hasonlóan a 25-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek által választható 16 százalékos kisvállalati adó – amely a vállalkozás profitját terhelő adókat és a bérek után fizetendő közterheket válthatja majd ki – szintén egyszerűsít, és elsősorban azokat a cégeket segíti, amelyeknek az éves kiadásaik mintegy felét a munkaerőköltség teszi ki. Ezeknek a vállalkozásoknak akár egyharmaddal is csökkenhetnek a terheik 2013-ban – mutatott rá.

A frakcióvezető üdvözölte a pénzforgalmi szemléletű általános forgalmi adózás bevezetését is, amely ha beválik, akkor az azt igénybe vevők köre akár szélesedhet is a jövőben.

A munkahelyvédelmi terv 300 milliárd forintos költségvetési fedezete rövid időn belül akár “vissza is pótolhatja” önmagát a büdzsében, ugyanis a tehercsökkentés miatt nőhet a fogyasztás, a munkahelyteremtés, és javulhat a beruházási hajlandóság – vélekedett, hozzátéve, hogy a programhoz szükséges jogszabályokat akár már az őszi ülésszak legelején elfogadhatja a parlament.

Rogán Antal kérdésre szólt arról is, hogy az Országgyűlés pénteken elfogadhatja a jegybanktörvény-módosítást, de ha akkor – az esetleges létszámhiány miatt, ugyanis eredetileg nem terveztek aznapra minősített többséget igénylő voksolást – nem sikerül biztosítani a szükséges kétharmados többséget, akkor legkésőbb jövő hétfőn szavazza meg a Ház a törvényjavaslatot.

MTI