Munkaügy: több a jogsértés, de kevesebb a munkahelyi baleset

Tavaly több mint 53 ezer munkáltatót vizsgáltak az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) szakemberei.

Az esetek döntő többségében találtak is valamilyen szabálytalanságot; a tapasztalatok szerint a munkabalesetek száma csökkent, a munkaügyi jogsértések száma azonban emelkedett 2008-hoz képest. Az ellenőrök körülbelül 6,5 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki, 18 százalékkal kevesebbet, mint az ezt megelőző évben.


Dudás Katalin, az OMMF elnöke egy keddi sajtóbeszélgetésen elmondta: a munkabalesetek csökkenését a gazdasági válság miatt visszaesett foglalkoztatás, illetve a veszélyesebb ágazatok visszafogott teljesítménye is okozhatta.

Az elmúlt évben a munkavédelmi felügyelők összesen 21 ezer 660 munkáltatót és 569 ezer 173 munkavállalót ellenőriztek. A munkáltatók 86,5 százalékánál tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, melyek az ellenőrzött munkavállalók 59 százalékát érintették. Az év végéig összesen több mint 16 ezer munkabalesetről értesült a hatóság. Ezekből 91 végződött halállal. A halálos balesetek többnyire a feketén foglalkoztatott munkaerőt alkalmazó helyeken történtek. Ezeken a területeken a védőeszközök és az alkalmassági vizsgálat hiánya fokozottan veszélyezteti a munkavállalók biztonságát – hangzott el.

Munkaügyi jogsértést a tavalyinál valamivel nagyobb arányban tapasztaltak az ellenőrök. Bár a feketén foglalkoztatott munkavállalók száma kevesebb a két évvel ezelőttinél, a nyilvántartási kötelezettségek és a munkaidő, a pihenőidő, és a rendkívüli munkavégzés szabályainak megszegését gyakrabban tapasztalták a felügyelők.

Tavaly a munkaügyi felügyelők 31 ezer 431 munkáltatót vizsgáltak. A munkáltatók 65,1 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, melyek az ellenőrzésbe bevont munkavállalók 63,3 százalékát, összesen 294 embert érintettek (2008-ban ez csaknem 60, 2007-ben 65 százalék volt). Továbbra is jelentős a feketén foglalkoztatottak száma. Az érintett időszakban a hatóság 56 ezer 206 munkavállaló esetén állapította meg ezt a jogsértést, amely elsősorban az építőipar, a nyomozás illetve vagyonvédelem, valamint a kereskedelem terén fordult elő.