Müncheni lövöldözés – Az ámokfutó barátja tudhatott a tervezett vérengzésről

Akt.:
A német rendőrség alaposan átkutatta a helyszínt a péntek esti lövöldözés után
A német rendőrség alaposan átkutatta a helyszínt a péntek esti lövöldözés után - © Fotó: nytimes.com
Berlin – A müncheni ámokfutás elkövetőjének őrizetbe vett barátja tudhatott a vérengzés tervéről – közölték a nyomozás vezetői hétfőn a bajor tartományi fővárosban.

Az ámokfutó vasárnap este őrizetbe vett 16 éves afgán állampolgárságú barátja egy mobiltelefonos azonnali üzenetküldő szolgáltatással folytatott üzenetváltás rekonstrukciója alapján valószínűleg találkozott az ámokfutóval a lövöldözés helyszínének közelében röviddel a vérengzés kezdete előtt.

Valószínűleg azt is tudta, hogy az ámokfutónak van egy lőfegyvere. Mindennek alapján feltételezhető, hogy “tudott valamit” a tervezett vérengzésről – mondta Thomas Steinkraus-Koch müncheni ügyész.

Az ámokfutó barátja a péntek esti lövöldözés után önként jelentkezett a rendőrségnél. Azért vették őrizetbe, mert tanúvallomásában ellentmondásokat mutattak ki. Megállapították, hogy megpróbálta törölni telefonjáról az üzenetváltást. Bűncselekmény feljelentésének kötelezettsége elmulasztásával gyanúsítják, és hétfőn kezdeményezték előzetes letartóztatását, arra hivatkozva, hogy bizonyítékok megsemmisítésével nehezítheti a nyomozást. Azonban a letartóztatási parancs kiadásáról döntő bíróság elutasította az ügyészség indítványát, mert nem találta megalapozottnak a gyanút, így szabadlábra helyezték.

A 18 éves német-iráni kettős állampolgár elkövető és barátja egy kórház pszichiátriai osztályáról ismerték egymást, ahol tavaly mindketten
fekvőbetegek voltak. A későbbi ámokfutó bizalmába fogadta az afgán fiút, a többi között elmondta neki, hogy gyűlöli az embereket, erőszakos cselekményekről fantáziál és rajong a norvég Anders Behring Breivikért, a 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás elkövetőjéért – mondta Thomas Steinkraus-Koch.

Az ámokfutó péntek este München északi részén, az Olympia bevásárlóközponttal (OEZ) szemben lévő gyorsétteremben, illetve előtte és az OEZ-ben agyonlőtt 9 embert, majd végzett magával. Áldozatai között egy 15 éves magyar fiú is van.

Hétfőn a 35 sebesült közül már egy sem volt életveszélyben, a bevásárlóközpontot pedig újra megnyitották.

– MTI –


Lövöldözés egy müncheni bevásárlóközpontban

München – Több ember meghalt, és sok megsérült egy lövöldözésben, ami München Olympia-Einkaufszentrum nevű bevásárlóközpontjában tört ki pénteken.


Müncheni lövöldözés – Müncheni rendőrfőnök: egyetlen elkövető volt, az ügynek nincs köze a menekültekhez, terrorizmushoz

Berlin – A nyomozás alapján egyértelmű, hogy a péntek este történt müncheni lövöldözésnek egyetlen elkövetője volt, és az ügynek “egyáltalán nincs köze a menekültek témájához” – közölte szombaton a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője.


Müncheni lövöldözés – Szijjártó: magyar állampolgárságú fiú az egyik áldozat

Budapest – A bajor rendőrség írásos közlése szerint egy magyar állampolgárságú, 2001-ben született fiú is van a pénteki müncheni lövöldözés áldozatai között – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-nek.