Multitalentumot keresnek a főkertészi posztra?

Ha lett volna a városnak főkertésze, akkor nem a cserjeirtás után kellett volna a szakembereknek egyeztetni
Ha lett volna a városnak főkertésze, akkor nem a cserjeirtás után kellett volna a szakembereknek egyeztetni - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Nyolc év után újra lehet főkertésze Debrecennek, ketten már jelentkeztek is.

Mint arról a ­Parkerdőben történt „cserjeszintritkítás” apropóján beszámoltunk, az ország második legnagyobb városában nincs a zöldfelületekért egyetemesen felelős főkertész. A polgármesteri hivatalból azonban úgy tájékoztattak, a decemberi közgyűlésen már megteremtették a poszt betöltésének feltételét, s meghirdették az állást.

A főépítész alá kerül

Fellapozva az akkori előterjesztéseket, kiderült, a feltételek megteremtése valójában annyit jelentett, az új főépítészi munkakör, valamint a Főépítész Iroda létrehozásáról szóló dokumentumban megemlítették, China Tibor alá tartozna a főkertész is. Arról viszont sem a város honlapján, sem máshol nem találtunk információt, milyen feltételekkel keresik az új munkatársat.

Közvetlen megkeresés

„A főkertészi állásra való felhívásunkat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) Urbanisztikai Tanszékén keresztül a már végzett, diplomával rendelkező, és ott tanulmányait folytató urbanisztikai szakmérnök tájépítészek részére küldtük el, akik a legalkalmasabbak lehetnek ilyen jellegű komplex munkakör betöltésére” – válaszolta megkeresésünkre a hivatal illetékese, amelyben arról is írt, hogy a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetségének (MÖFŐSZ) egyik vezetőségi tagjával is felvették a kapcsolatot, aki a „rendelkezésére álló lehetőségeken belül az állás lehetőségét a tagság körében terjeszti”.

Nem tudták, hogy nincs

Kirrné Feicht Ágnes, a MÖFŐSZ elnöke azonban még arról is tőlünk értesült, hogy nincs Debrecennek főkertésze, amit kimondottan sajnálatosnak tartott, de nem kívánta minősíteni. A vezető úgy fogalmazott, a szövetség célja, hogy minden nagyobb városban legyen főkertész, nincs azonban kötelező tagság, így arról sem tudott tájékoztatni, mely városokban van, és hol nincs ilyen posztot betöltő szakember.

Fotó: Orosz Csaba Fotó: Orosz Csaba ©

– Arról, hogy milyen kvalitásokkal kell rendelkeznie egy főkertésznek nincs konkrét jogszabály, mi azonban fogalmaztunk meg néhány ajánlást – mondta. – Szerencsés, ha a pozíciót betöltőnek tájépítészi vagy kertészmérnöki végzettsége, legalább ötéves gyakorlata van, ismeri az adott területre érvényes jogszabályokat, a helyi szakembereket, képviselőket, civil szervezeteket – sorolta ­Kirrné Feicht Ágnes, hozzátéve: helyi döntés kérdése, hogy felruházzák-e a főkertészt hatósági jogkörrel, hiszen az ő felelőssége lesz a városi zöldfelületek fenntartása, fejlesztése, az épített és természeti környezet összhangjának megteremtése, stb.

Túlzó elvárások?

A polgármesteri hivatal által rendelkezésünkre bocsátott „álláshirdetés” alapján kiderült, Debrecen főkertészének tájépítész mérnöki mesterszakot végzett szakembert keresnek, s előnyt élvez az, aki „tervezőirodában, közigazgatásban, közterület-fenntartásban, -üzemeltetésben” szerzett gyakorlatot.

A potenciális főkertészekhez eljuttatott hirdetésben a feladatkör „rövid”, három bekezdésben taglalt leírása azonban arra enged következtetni a főkertészi poszt majdani betöltője legalábbis multitalentum lesz. „Megfelelő ökológiai, ökonómiai, műszaki, építészeti és esztétikai ismeretekkel, kreatív, tervezői készségekkel rendelkező tájépítész, aki a szakterületén tájrendezési feladatkörök magas színvonalú ellátására képes, kertépítészet és közterület-építészet (mikroarchitektúrák és térrendezés) terveinek készítésére alkalmas, tervbírálatokra önállóan képes” – olvasható „bevezetésképp” az elvárások özöne, majd így folytatódik: „felkészült és alkalmas a tájrendezés, a településrendezés szakági feladatainak, a tájvédelem és természetvédelem, tájrehabilitáció, tájtervezés, települési és környezetvédelem, a területrendezési és területfejlesztés komplex tervezési, fejlesztési és kutatási feladatainak megoldására”.

Mindennek ellenére már két tájépítész érezte úgy, hogy megfelelhet az elvárásoknak, s a hivatal – bár nem írták meddig – folyamatosan várja a pályázók jelentkezését.

– Sz. Fabók Ágnes –


Mezősi óta nem volt

Debrecen utolsó „főkertésze” Mezősi János volt, aki 2002 nyarától látta el a városüzemeltetési osztályvezetői feladatokat, melybe beolvadt a korábbi főkertészi tevékenység is. Jogviszonya a polgármesteri hivatalban felmentéssel szűnt meg. Utóda 2007. május 1-jétől a jelenlegi osztályvezető, dr. Gábor Zsombor lett, aki jogi diplomája mellett erdész szakképesítéssel is rendelkezik – tájékoztatott a polgármesteri hivatal munkatársa. Mint kérdéseinkre küldött válaszából kiderült, Mezősi felmentése óta a főkertészi feladatokat – önálló munkakör kialakítása helyett – az osztályvezető és munkatársai között osztották szét a képesítési előírásokra vonatkozó szabályok szerint.