Múlt, történelem és család fába faragva

Akt.:
Múlt, történelem és család fába faragva
© Fotó: Égerházi Péter
Hajdúnánás – Ritkán látható, látványos kiállítást nyitott meg dr. Győri L. János kutatóintézeti igazgató pénteken a hajdúnánási Móricz Pál Helytörténeti Gyűjtemény Bocskai utcai épületében.

A „Fejedelmek, címerek, Egerházyak, in memoriam Képíró János” beszédes címet viselő tárlaton a Hajdúhadházon nevelkedett, de 1985 óta Erdőbényén élő Égerházi László faszobrász több mint 200 alkotása látható szeptember végéig.

A címének megfelelően a kiállításon az autódidakta művész az Erdélyből származó Egerháziak 16. századtól napjainkig élt, illetve élő, számára legnevesebb tagjainak faragott portréi mellett a családi címerek, illetve a nemesi címeket adományozó erdélyi fejedelmek láthatók fába faragva. Az egyedi alkotások kollekcióját oklevelek, nemeslevelek és az eredeti minta alapján készített fegyverek, pajzsok és viseletek egészítik ki, szintén fából. A szakma által is legeredetibb stílusú hazai faszobrász a múlt- és a családtörténet kutatásán túl gondolatait rendszeresen rímbe faragja, egyéni hangú művei közül több az alkotásokon is olvasható.

HBN-ÉP
hirdetés