Múlt, jelen és jövő a DKV-val

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: archív
Debrecen – A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. idén ünnepli megalakulásának 130. évfordulóját, így a 2014-es év az emlékezés és a jövő jegyében telik a társaság életében. A jövőt jelentő 2-es villamos elindulása mellett szeretnénk, ha utasaink jobban megismernék a társaság múltját is.

Május végén jelent meg a cégtörténetet bemutató könyv, a „Múltra épülő jövő, 130 éves a DKV Zrt.” címmel, de ugyancsak ezt a címet adtuk a FÓRUMBAN, 2014. június 2-22. között látható interaktív kiállításunknak is.

A DKV Zrt. jogelődje a második ipari forradalom idején alakult meg, melynek életét felvirágzások és nehéz idők egyaránt kísérték. Büszkén mondhatjuk, hogy 130 év után is Debrecen egyik jelentős és meghatározó szolgáltató társasága a DKV Zrt.

Alapítóink az akkori kor viszontagságai ellenére is 1884-ben elindították a gőzvasutat, majd 1911-ben elvégezték a villamosítást, fejlesztették a hálózatot és bővítették a vonalak számát is. Túlélték a motorizációt, majd 1985-ben elindították a trolibusz-közlekedést.

A DKV Zrt. a XXI. században is megfelel a kor követelményeinek. A cég 2002-ben átvette Debrecen város parkolásának üzemeltetését. 2009 óta az elektromos közlekedés mellett a város teljes, immáron az autóbuszos közlekedését is magába foglaló egységes közösségi közlekedési rendszert üzemeltet. Az idén a villamos-közlekedés várostörténeti mérföldkövéhez ért azzal, hogy február 26-án megkezdte az utasok szállítását a 2-es villamos vonalán. A vállalat jelenleg Európa egyik legmodernebb, környezetbarát, egységes járműflottájával és nagyrészt megújult infrastruktúrával rendelkezik.

A kiállítás interaktív módon végig vezeti a látogatókat a kezdetektől napjainkig. A képek mellett érdekes játékokkal, „élő” makettel mutatjuk be a felnőttek és gyermekek számára is a Debreceni Közlekedés Világát, azaz a DKV-t, mert úgy gondoljuk, így ismerhető meg a múltra épülő jövő.

A tárlat szenzációja a 2-es villamos a FÓRUMBA! A gyerekek beülhetnek a villamosvezető székébe és virtuálisan végigvezethetik a villamost az új pályán! Míg ők utaznak, a felnőttek megpihenhetnek, a múltat idéző DKVZÓ-ban, egy DKÁVÉ mellett.

Megelevenedik az ’50-es 60-as évek forgalmi irodája, közös fotó készülhet a régi idők kalauzaival és az óriás fotók mellett a régi relikviák is megtekinthetők a két szinten berendezett kiállításon.

A látogatók utazást tehetnek velünk a múltba! A kiállítás ideje alatt június 14-15-én és 21-22-én délutánonként, omnibuszos városnézésre invitáljuk az érdeklődőket.

Az óvodások és iskolások számára játékos és szórakoztató programokkal készülünk, hogy minél jobban megismerhessék és megszeressék a helyi közösségi közlekedést, a Debrecenben közlekedő járműveket, elsajátíthassák a közösségi közlekedési eszközök használatának szabályait, a kényelmes és biztonságos utazás feltételeit.

A csoportok számára tárlatvezetést is adunk, ehhez előzetes időpont-egyeztetés szükséges, az alábbi elérhetőségeink bármelyikén: tel.: (52) 502 649; e-mail: marketing@dkv.hu

– DKV Debreceni Közlekedési Zrt. –