Múló csapadék, gyenge fagy kísérte az októbert

Múló csapadék, gyenge fagy kísérte az októbert
© Fotó: Getty Images
Debrecen – A kiadós esőket követően lassan a mezőgazdasági munkáknak is kedvez megyénk időjárása.

Október negyedik hetének kezdetén még légörvény alakította a térségben az időjárást, a borongós, de nem kifejezetten hideg napok során újabb jelentős csapadék áztatta a földeket.

Esett és esett

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár Bereg megye területén ismét 10-15, helyenként 20 milliméter körül alakult a lehullott mennyiség. Ezzel a hónap teljes csapadékösszege 70-90 milliméter közé emelkedett. A tekintélyes, a sokéves átlagot már-már kétszeresen is meghaladó csapadék jelentősen visszavetette az aktuális mezőgazdasági munkákat. Sokfelé késik a napraforgó, kukorica, sőt a burgonya és a kései zöldség-gyümölcsfélék betakarítása, de a gabonafélék talajelőkészítési és vetési feladatai is késedelmet szenvedtek. A sok nedvesség további növényvédelmi kockázatokat is generált számos növénykultúrában, ugyanakkor a kiadós nedvesség utánpótlásra nagy szüksége volt talajainknak. Annak ellenére, hogy a felső 20-30 centiméteres művelt réteg már telített, sőt, helyenként átmenetileg túltelítetté is vált, lejjebb még 60-80 milliméternyi a vízkészletek deficitje a szabadföldi vízkapacitás nagyságához képest.

Szárazra fordult

Az egyre sürgetőbb munkák pótlása szempontjából kedvező fordulat csak a hét közepén állt be, akkortól szárazra fordult az idő. További csapadék már nem hullott, a hét második felének derültebb időjárása kedvezett az érésnek, illetve a lábon álló termények száradásának. A napsütéses órák száma 5-15 százalékkal már az ilyenkor szokásos érték felett alakult. A felhőzet távozásával a napi hőingadozás mértéke emelkedett. Némiképp hidegebb levegő is érkezett a térségbe, így a nappali órák felmelegedése mérsékelt volt, csupán 11-16 fokig kúszott a hőmérő higanyszála a délutáni órákra. A hajnalok is kifejezetten hűvössé, csípőssé váltak, s ahogyan a hazai klímastatisztikák rámutatnak az ilyenkor esedékes első őszi fagyok bekövetkezési valószínűségének növekedésére, a valós, aktuális időjárás is meghozta az első fagypont közeli vagy kicsivel az alatti értékeket. Főként a Nyírség szélcsendes, mélyebben fekvő területein mérhettünk gyenge, 0—-1°C közötti hőmérsékletet, de talajmenti fagy másutt is előfordult 1-2 napon. A rövid ideig tartó fagyok ezzel együtt sem okoztak számottevő kárt még vegetációban lévő növénykultúráinkban, az alacsony hőösszeg azonban visszavetette a fejlődést, termésérlelést.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés