Műkorcsolya Eb – Kettős orosz vezetés a férfiaknál, Borovoj utolsó lett

Minszk – A csütörtöki rövidprogram után két orosz áll az élen a férfi versenyben az előző hat alkalommal győztes spanyol Javier Fernandezt megelőzve a minszki műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon. A 37 fős mezőny egyetlen magyar indulója, Borovoj Alexander utolsó lett.

Az előző két kontinensviadalon és a tavalyi világbajnokságon is bronzérmes Mihail Koljada nagy fölénnyel, több mint 8,5 pontos előnnyel vezet, így az Eb után visszavonuló Fernandeznek nem sok esélye maradt arra, hogy sorozatban hetedik diadalával akassza szögre a korcsolyáját. A rekordot az osztrák Karl Schäfer tartja, aki 1929 és 1936 között nyolc egymást követő Eb-n nem talált legyőzőre.

Koljada és Fernandez közé még Alekszandr Szamarin ékelődik, de ő csak 0,13 ponttal előzi meg a versenyektől 27 évesen búcsúzó kétszeres világbajnokot.

Borovoj Alexander produkciója nem sikerült jól, egyszer esett is, így utolsóként zárt annak ellenére, hogy a néhány hete kinevezett szövetségi kapitány, Ipakjan Jeranjak a legjobb 24-be kerülést várta tőle, hogy szombaton a kűrjét is bemutathassa. A 19 esztendős Borovojnak ez volt a második Eb-részvétele, két éve 27. lett.

A csütörtöki műsor 17.45-től a párosok kűrjével folytatódik a fehérorosz fővárosban.

Eredmények

férfiak, állás a rövidprogram után:

1. Mihail Koljada (orosz) 100,49 pont
2. Alekszandr Szamarin (orosz) 91,97
3. Javier Fernandez (spanyol) 91,84
…37. Borovoj Alexander 46,56

– MTI –