Működésképtelen államokból érkeznek ide a menekültek

A szír–török határon
A szír–török határon - © Fotó: AFP
Belpolitikai szempontok szerint foglalnak állást menekültügyben az uniós tagállamok.

A történéseket figyelve jelenleg az látszik, hogy Európa nem képes megoldani a menekültkérdést.

A válaszok és vélemények nem azért különbözőek, mert az országok más és más koncepciót képviselnek, hanem abból adódnak, hogy a belpolitikailag több hasznot hozó pozíció mellett kötelezik el magukat. Ezért nincs megállapodás például arról, hogy lesznek-e uniós menekült­kvóták vagy sem. Megoldás addig nem is várható, amíg ezt nem sikerül meghaladni, és új mechanizmusokat kidolgozni – magyarázta érdeklődésünkre Balogh László Levente egyetemi docens, politológus.

Más és más okok

Kérdésünkre kifejtette: a menekülthullám természetesen nem független attól, ami a Közel- és Közép-Keleten történik. – Afganisztánban, Irakban és Szíriában az a közös, hogy lényegében egyikben sem működik az államiság; a közigazgatás és a közszolgáltatások alapvető rendszerei, valamint az állami erőszak-monopólium felbomlottak, ezek hiányában tömegével hagyták, hagyják el az emberek az országot. Ahogyan viszont az államalakulatok eljutottak eddig, az teljesen különböző. Szíriában polgárháború zajlik. A 2011-ben kezdődött tüntetésekre véres választ adott az Aszad-kormány, a konfliktust azóta sem sikerült lezárni. Irakban az Egyesült Államok kivonulása után nyilvánvalóvá vált, hogy az új hatalom nem képes stabilitást teremteni. Afganisztán pedig a függetlenné válása óta sohasem mutatta a modern államiság jegyeit – fogalmazott.

A szakember szerint 2001. szeptember 11. után a biztonság fogalma alapvetően átalakult. A mostani menekültválság éppen annak jele, hogy új, előre nem látott biztonsági kockázatok alakulnak ki, amelyekre egyelőre hiába keresi a választ az Európai Unió és Magyarország is.

ÉKN-SZZSL


„A kisfiúk az építőkockákból azonnal fegyvert építenek”
A menekültek átlagosan egy hetet töltenek a gyűjtőtáborban, de vannak olyan családok, melyek két és fél hónapja élnek itt. Azokat a gyerekeket, akiknek nem találják a szüleit, Fótra viszik.


Menekültválság egy magyar muszlim nő szemén keresztül
„Nem csoda, ha egy menekült márkás cipőben van, akinek nincs megtakarítása, el sem tud indulni.”
Sporthírek