MT: idén a lakosság fele utazik, többségük a Balatonhoz

MT: idén a lakosság fele utazik, többségük a Balatonhoz
Egyre többen terveznek belföldi utazást a Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint.

A 100 nyaralásból 86-ot itthon terveznek az emberek, az utak több mint kétötöde a Balatoni térségbe vezet. Belföldi utazásra átlagosan 81 ezer, míg külföldire 204 ezer forintot szánnak a családok. A válaszadók egy jelentős része, 52,3 százalék viszont egyáltalán nem utazik sehová, aminek többnyire anyagi oka van.

Csaknem minden második háztartás tervez utazást a nyáron, ők többnyire belföldi célpontokat keresnek. Van ugyanakkor egy több mint 50 százalékos csoport, akik biztosak abban, hogy sehová sem utaznak. Ezt elsősorban anyagi okokkal indokolják, de vannak olyanok is, akik az egészségügyi állapotuk, életkoruk, vagy más családi ok miatt maradnak otthon.

Inkább júliusban és augusztusban nyaralunk

Az utazást tervezők közül minden eddiginél többen indulnak idén a Balaton környékére: míg 2005-ben csak 38 százalék kereste fel a magyar tengert, addig most 56,7 százalék tervezi. Kedvelt utazási célpont a Dél-Alföld (11,2 százalék) és Észak-Magyarország (8,4 százalék) is. A nyaralások csaknem kétharmada júliusra, illetve augusztusra esik, míg a válaszadók 10,5 százaléka májusban, 9,2 százaléka pedig szeptemberben kel útra. Valamivel nőhet az utazásra szánt átlagos időtartam is, de a megkérdezettek fele legfeljebb három éjszakát tölt az adott helyen. Az utazók 54 százaléka ingyenes szállást vesz igénybe, ami csökkenést jelent a tavalyi évhez képest, amikor ez az arány 60,7 százalék volt.

A legtöbb utazó a fővárosból és környékéről kel útnak, az anyagi helyzetet tekintve pedig az átlagos, vagy annál magasabb keresetűek terveznek nyaralást. A belföldi utazásra indulók 22,8 százaléka a 18-24 éves korosztályból való, 18 százalék 41 és 50 év közötti és csaknem ugyanennyien a 31-40 éves korosztályba tartoznak.

Mennyit szánunk nyaralásra átlagosan?

A háztartások átlagosan 126 ezer forintot szánnak nyaralásra. Belföldi útra átlagosan 81 ezer forintot költenek, míg külföldire átlagosan 204 ezret. A belföldi utak így egy főre körülbelül 26 ezer forintba kerülnek majd, a külföldi nyaralás pedig nagyjából 90 ezer forint lesz fejenként. A magyar lakosság összességében várhatóan 215,1 milliárd forintot fordít utazásra.

A felmérés szerint a válaszadók több mint egyharmada hallott arról, hogy 2010 a Fesztiválok Éve. Az utazók közül 100-ból nyolcan kifejezetten valamelyik fesztivál miatt utaznak, 35,2 százalék pedig nyaralása alatt tervezi valamelyik kapcsolódó program felkeresését.

– Független Hírügynökség –