MSZP: végezzenek valódi munkát a fideszes polgármesterek

Jogsegélyszolgálatot indított az MSZP valamennyi budapesti kerületi irodájában, ahol visszaélésekkel kapcsolatos bejelentéseket várnak.

Molnár Zsolt, a párt budapesti szervezetének ügyvezető alelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a nemrég megválasztott fideszes polgármesterek szerintük nincsenek tekintettel a független hivatali alkalmazottakra és az adatvédelmi törvényekre az átadás-átvétel során. A szocialisták “csontvázkeresés” helyett valódi munkára szólították fel a városrészek vezetőit.

Molnár Zsolt azt mondta: három héttel az önkormányzati választás után az új fideszes polgármesterek érdemi munka helyett biztonsági őrökkel, hackerekkel szállták meg az önkormányzatokat, és “amatőr régészként csontvázakat keresnek”. Az alelnök szerint ezzel a valódi problémákról próbálják elterelni a figyelmet. Mint fogalmazott: a legsötétebb diktatúrát idézi az eljárás, amelyben nincsenek tekintettel sem az ott dolgozó köztisztviselőkre, sem az adatvédelmi törvényekre. A párt emiatt valamennyi kerületi irodájában jogsegélyszolgálatot működtet, ahol a visszaélésekről szóló bejelentéseket várják.

Szaniszló Sándor, az MSZP fővárosi képviselője a sajtótájékoztatón a XVIII. kerület példáját hozta, ahol elmondása szerint az alakuló ülés után megszállták az önkormányzatot és válogatás nélkül mentették le az adatokat a számítógépekről. Mint mondta: ezzel magánjellegű adatokhoz is hozzáférhettek, valamint a szociális segélyben részelülők adataihoz és az építési hatóság információihoz. A szocialista politikus, aki egyébként korábban a városrész alpolgármestere volt, úgy fogalmazott: vizsgálják, hogy érdemes-e feljelentést tenni hivatali visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen.

Ughy Attila, a kerület fideszes polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: nem magántitkokat mentettek le, hanem az önkormányzat adatvagyonát, ami azt az időpillanatot rögzíti, amikor átvették a hivatalt. Ezzel későbbi vitás kérdéseket is tisztázni lehet, ráadásul az adatokat ugyanazok kezelik továbbra is, akik korábban – magyarázta. Hozzátette: ha valaki ezt firtatja, akkor vagy nincs tisztában ezzel, vagy takargatnivalója van.

– Független Hírügynökség  –