MSZP: rossz irányba megy a kormány

Az elmúlt egy hónapban hátrányos helyzetbe kerültek a munkavállalók és szűkült a demokrácia a közjogi területeken – mondta Lendvai Ildikó, a párt elnöke az új országgyűlés első harminc napját értékelő vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Lendvai Ildikó azt mondta: rossz irányba indult el a kormány, amit több fordulat is alátámaszt. A szocialista politikus arra is kitért: a kormány konfliktuskeltő politikája az egyik oka annak is, hogy az Magyar Koalíció Pártja nem jutott be a szlovák parlamentbe.

Lendvai Ildikó szerint három fordulat is azt mutatja, hogy rossz irányba megy az új kormány. Véleménye szerint az egyik egy konzervatív, gazdagpárti társadalompolitikai fordulat, a másik egy ókonzervatív fordulat a politikakultúrában, a harmadik pedig a demokrácia szűkítése a közjog területén.

A pártelnök szerint a munkavállalókat több intézkedés is hátrányosan érte a jogok és jövedelmek átcsoportosítása kapcsán. Hozzátette: a kispénzűektől veszik el azt, ami aztán a gazdagabb rétegek zsebébe vándorol. A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény kapcsán azt mondta: ha a köztársasági elnök aláírja a törvényt, az MSZP az alkotmánybírósághoz fordul.

A legkevésbé szociális rendszer

A szocialista politikus szerint az állami vállalatok átszervezése helyett a fűnyíró-elv érvényesül, a 15 százalékos bértömeg-csökkentés pedig ugyancsak a munkavállalóktól vesz el. Az egykulcsos személyi jövedelemadóról azt mondta: egész Európában nincs még egy olyan ország, ahol nincs adómentes sáv, ez pedig a legkevésbé szociális rendszer. Lendvai Ildikó szerint a többi között a vagyonadó és az örökösödési illeték eltörlése is a gazdagoknak kedvez.

A pártelnök szerint a politikakultúra változása kevésbé látszik, de annál mélyebbre nyúlik. Példaként említette, hogy a kormány első feladatai között nem a választási ígéretek teljesítése szerepelt, hanem a turultörvény, a Trianon-törvény és a népszámlálási szabályok módosítása.

Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP ezzel a szélsőjobbnak akar imponálni és elkezdett versenyt futni a Jobbikkal. Lendvai Ildikó szerint olyan is van, ami jó volt az első 30 napban, nevezetesen, hogy a kormány folytatja a fegyelmezett költségvetési politikát.

Mandur László, a párt országgyűlési képviselője arról beszélt: az új parlamentben nincs hatalmi súly és ellensúly, a kormány a győztes mindent visz elven politizál. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt időszakban szokatlanul nagy számban érkeztek a parlamentbe önálló képviselői indítványok a Fidesz politikusaitól, ami véleménye szerint azt jelzi, hogy a kormány így akarja elkerülni az egyeztetést, amit a kormány által benyújtott javaslatoknál meg kellene tenni.

Az MSZP szerint a kormány konfliktuskeltő politikája az egyik oka annak is, hogy az MKP nem jutott be a szlovák törvényhozásba. A párt szerint úgy a Fidesz-KDNP úgy nyújtotta be a határon túli magyarokat érintő törvényt, hogy nem egyeztetett, pedig a szlovákiai magyar párt külön kérte, hogy várják meg vele az ottani választásokat.