MSZP: Népi kezdeményezés az új alkotmányról szóló népszavazásról

Az MSZP Demokratikus Koalíció Platformja országos népi kezdeményezést indít az új alkotmány megerősítő népszavazásra bocsátásáról.

Molnár Csaba szocialista országgyűlési képviselő, a platform ügyvezető alelnöke kedden délelőtt adta át az Országos Választási Bizottságnak (OVB) hitelesítésre az aláírásgyűjtő íveket. Az OVB 30 napon belül dönt az ügyben, majd 2 hónap alatt kell legalább 50 ezer aláírást összegyűjteniük a kezdeményezőknek.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök múlt pénteken, a Demokratikus Koalíció Platform megalakuláskor jelentette be: országos népi kezdeményezést indítanak annak érdekében, hogy a parlament bocsássa népszavazásra a majdani alkotmányt. Ha az OVB hitelesíti az íveket, nem támadják meg bíróságon a kezdeményezést és alkotmányos kifogások sem merülnek fel, akkor már novemberben elkezdhetik gyűjteni az aláírásokat.

Legalább 50 ezer választópolgár támogatására van szükség ahhoz, hogy parlament elé kerüljön az ügy. A népi kezdeményezés végeredménye nem kötelezi az Országgyűlést arra, hogy kiírja a népszavazást, ám tárgyalnia kell az indítványról. Molnár Csaba reményei szerint a szükségesnél jóval több aláírást sikerül összegyűjteniük a következő 2 hónapban.

A parlament csak akkor írná ki a népszavazást, ha megszületne az új alaptörvény. A vonatkozó jogszabályok szerint a referendumot az új alkotmány parlamenti elfogadása után, ám még annak kihirdetése előtt kell megtartani.

– Független Hírügynökség –