MSZP: Nem lehet más a politika, ha egy pártnak kétharmados többsége van

A Fidesz teljhatalmának, vagyis kétharmados parlamenti többségének megakadályozására csak az MSZP-nek van esélye – mondta szombati sajtótájékoztatóján a szocialisták listavezetõje.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott, hogy “nem lehet más a politika, ha egy pártnak kétharmados többsége van”. Lendvai Ildikó pártelnök szerint a második forduló tétje a követezõ 4 év jogbiztonsága.

Az MSZP valamennyi még versenyben lévõ jelöltjének megad minden olyan támogatást, amelyet helyi szinten igényelnek – mondta szombaton Mesterházy Attila. Az MSZP listavezetõje hozzátette: a következõ 7 napon arról kívánnak beszélni, hogy mivel járhat a kétharmados többség a parlamentben.

A politikus elsõ példaként a bizottsági munkát említette, ahol a tagok legalább egyharmados támogatása kell ahhoz, hogy az ellenzéki javaslat egyáltalán az Országgyûlés napirendjére kerülhessen. Mesterházy Attila emlékeztetett rá, hogy a Fidesz-kormány idején – egyszerû többség birtokában – valamennyi parlamenti vizsgálóbizottság felállítását elutasították.

Az MSZP elnöke szerint már zajlik a teljhatalom fõpróbája. Lendvai Ildikó szerint aggasztó jelek érkeznek az igazságszolgáltatás részérõl. Lendvai Ildikó a Kubatov-ügyben tett feljelentés elutasítását, a Szijjártó Péter ellen indított vizsgálat leállítását és az UD Zrt. lehallgatási ügyében indult nyomozás megszüntetését említette. A második forduló tétje ezért a következõ 4 év jogbiztonsága és a demokrácia – mondta a pártelnök. A szocialisták az utolsó töltényig, illetve az utolsó érvig küzdeni fognak – fogalmazott a politikus.