MSZP: Nem foglalkoznak az ESZOSZ-károsultakkal

Akt.:
Debrecen – Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szerint a kormány lemondott az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) károsultakról.

Sajtótájékoztatóján a politikus arra emlékeztetett, hogy a cég 2.800 erdőművelésre felvett dolgozójának kálváriája lassan egy éve kezdődött. Azóta több vizsgálat is indult az ügyben, az ESZOSZ-t végelszámolás alá vonták. Bangóné az országgyűlés illetékes bizottságában azt kezdeményezte, hogy az állam adjon kárpótlást az ESZOSZ-dolgozóknak, de a Fidesz-KDNP-s többség ezt leszavazta, mondván az állam nem akar ebbe az ügybe beavatkozni. A szocilista politikus úgy véli, hogy ez nem jó indoklás, mert az ESZOSZ épp az egyik minisztériumtól kapott megbízást. Ráadásul szerinte komoly bűncselekmény történt, pályázati forrással való visszaélés. Ezért Bangóné Borbély Ildikó ezután is igyekszik napirenden tartani az ügyet.

Pósán László, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője erre úgy reagált, hogy a bizottság azt nem támogatta, hogy az állam az adófizetők pénzéből adjon kárpótlást, mivel az ESZOSZ-t nem az állam hozta létre, és nem az állam tartotta fenn. Ők pályáztak uniós pénzre.

Hozzátette: a volt ESZOSZ-dolgozók segítése érdekében a Belügyminisztérium külön pénzalapot hozott létre, melyből közmunkát biztosítanak.

HBN-OCs