Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.20. 10:40

Jönnek a Nagyidai cigányok

<p>Miskolc - A Nagyidai cigányok című látványos táncszínházi produkciót mutatja be július 22-én este 9 órától a Diósgyőri várban az Experidance Tánctársulat.</p>

A Nagyidai cigányok című látványos táncszínházi produkciót mutatja be július 22-én este 9 órától a Diósgyőri várban az Experidance Tánctársulat és a Nemzeti Táncszínház Román Sándor rendezésében. (Esőnap július 23-a). Igaz, az időpont még kicsit távoli, de már most érdemes bejegyezni a naptárba, és a jegyeket időben megvásárolni, hisz az Experidance előadásai mindenütt telt házasak.

Paródia

Arany János költeménye, (melyet 1852-ben írt a szabadságharc paródiájaként) megtörtént eseményen alapul: A XVII. század végén Puch generális labanc serege ostromolta Nagyida várát. A várat védő magyarok, élükön Perédi várkapitánnyal, mikor látták, hogy fogytán az erő, az élelem, a lőszer, egy éjjel kiszöktek az ostromlott várból, hátrahagyva Csóri vajdát, és cigányait, hogy ezután védjék ők a várát. Hogy mekkora öröm fogta el erre a Nagyidai hős cigányokat, hogy mekkora ünnep, mekkora részegség, mily szép álom lepte meg őket, és főleg mekkora dicsőség.. mindezt meséli el kétszer ötven percben az este, sok-sok humorral, bravúros táncokkal, reméljük mindannyiunk örömére” – írja Schwajda György a Nemzeti Táncszínház honlapján.

Jegyek kaphatók

Az előadásra jegyek kaphatók a Diósgyőri vár jegypénztárában, az Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központban, a Művészetek Háza jegyirodájában, az Antikváriumban, a Fehér fotóban. Legjobban azonban az Észak előfizetői járnak, hiszen korlátozott számban kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet szerkesztőségünkben. (Miskolc, Zsolcai kapu 3. I. emelet.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!