MSZP: „Lélegeztetőgépen” tartják az egészségügyet

Debrecen – A Fidesz szerint a kórházi kancellárok kinevezése javíthat a pénzügyeken.

Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő egy keddi sajtótájékoztatón kijelentette: 2010 és 2014 között 10 ezer egészségügyi dolgozó és 5 ezer orvos döntött a kivándorlás mellett. Számuk azóta évente 2 ezer szakdolgozóval és ezer orvossal bővül. Úgy vélte, hogy az egészségügy eszközeinek állapota riasztó helyzetben van. Manapság többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint közúti balesetekben. A kórházi adósságok hatalmasak, és rendszeresen újratermelődnek – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint azonnal jelentős összeget kellene az egészségügyre költeni. – A kórházak élére kinevezendő kancellárok fideszes pártkatonák lesznek, akik nem tudnak majd javítani helyzeten – állította.

Dr. Rónai György, az MSZP városi elnöke hozzátette: a legsürgetőbb az egészségügy teljes körű, rendszerszintű átszervezése és az alapellátás megerősítése lenne.

Segíthetnek a kancellárok

Dr. Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője erre úgy reagált: addig, amíg a szocialisták nem fejtik ki, hogy mit értenek rendszerszintű átszervezésen, ez pusztán üres lózung. Szerinte a kórházi kancellárok kinevezése komoly változást hoz. Az egyetemi kancellárok kinevezése óta a felsőoktatás adósságállománya 9 milliárd forinttal csökkent.

2010-től mostanáig 500 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre az egészségügyben. Ennél többet kellene, de csak annyit lehet, amennyit a gazdaság megenged – hangsúlyozta dr. Pósán László.

HBN-OCs
hirdetés