MSZP: ígéretek helyett átfogó reformra van szükség az egészségügyben

Az MSZP szerint hiába ígérgeti a kormány, hogy megmenti az egészségügyet, ezek az ígéretek nem látszanak beteljesülni.

Ez nyílt beismerése annak, hogy jövőre sem szánnak több pénzt az ágazatra – mondta Kökény Mihály szocialista szakpolitikus pénteki sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki képviselő szerint az MSZP kész lenne támogatni a Fideszt, ha az valóban végrehajtaná a szükséges reformokat, de a kabinet továbbra is adósa a betegeknek az elkövetkező évek szakmapolitikai programjával.

Kökény szerint egyebek mellett folytatni kellene a népegészségügyi programokat és a nemdohányzók védelmében hozott előírásokat is szigorítaná. Úgy véli, a kormány részéről eddig csak gesztusértékű intézkedések történtek, átfogó strukturális átalakítás helyett. A Fidesz az egészségügyre is kiveti a sarcot, amit különböző egyeztetésekkel igyekszik leplezni – jegyezte meg Kökény. A szocialisták szerint nem tudni, hogy a Fidesz milyen koncepció alapján akarja újraszervezni az egészségügyet. Sőt, számításaik szerint 23 milliárd forinttal kevesebb jut az egészségügyre, ami az inflációs hatásokkal együtt legalább 75 milliárd forintos csökkenést jelent majd.

Az MSZP Egészségpolitikai Tanácsadó Testületének elnöke szerint az elmúlt 4 és fél hónapban csak “olcsó népszerűségre törő” intézkedések, illetve politikai tisztogatás történt az ágazatban. Az együttműködés hangoztatása mellett egyebek mellett olyan intézményrendszereket szerveznek ki, mint az ÁNTSZ vagy az OEP – mondta. A szocialista képviselő hangsúlyozta: az egészségbiztosítás kormányhivatalokba szervezése, illetve a társadalombiztosításban meglévő hagyományok felrúgása komoly problémákat vet majd fel, ami a nyugdíjbiztosítási rendszert is “felfalhatja”.

– Független Hírügynökség –