MSZP: Döbbenetes a kormány médiacsomagja

Döbbenetesnek nevezte a kormány médiával kapcsolatos törvényjavaslatait szerdán Mandur László, az MSZP országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz egy “pártszolgálati médiacsomagot” nyújtott be. Lendvai Ildikó MSZP-elnök bejelentette, hogy csaknem 20 módosító indítványt nyújtottak be a törvényjavaslatokhoz.

A Fidesz felrúgta a médiatörvény 1996-os megalkotásakor kötött megállapodást, amely biztosította a demokratikus ellensúlyt – mondta szerdán Mandur László. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a kormány célja a törvénycsomag gyors elfogadtatásával az, hogy mihamarabb le tudják váltani a közmédiumok vezetőit. A szocialista politikus kifogásolta, hogy a Médiatanács elnöke gyakorlatilag teljhatalmat kapna, ráadásul 9 évre, vagyis több mint 2 kormányzati ciklusra neveznék ki.

Az MSZP elnöke szerint a Fidesz elindította a médiavilág politikai elfoglalását. Lendvai Ildikó hozzátette: a kormány és hozzá közel álló üzleti körök a közmédiumokat gyarmatosítják, a magántulajdonban lévő médiavállalkozásokat pedig felvásárolják. A pártelnök példaként az RTL Klubot említette. Az MSZP módosító javaslataiban egyebek mellett asz MTI kivonását kezdeményezi az egységes közszolgálati kuratórium felügyelete alól. A szocialisták a Médiatanács elnökének megbízását egyetlen kormányzati ciklusra, vagyis négy évre csökkentenék, de erősítenék a kuratóriumokban a civilek és a szakmai szervezetek képviseletét is.

– Független Hírügynökség –