MSZP: Csokilopásért börtön?

Az új szabálysértési törvény két paragrafusának megsemmisítését kéri az MSZP az Alkotmánybíróságtól.

A szocialisták szerint azzal, hogy mostantól fiatalkorúakat is börtönbe lehet zárni szabálysértésért a kormány nem a bűnmegelőzőst, hanem a gyermekek bűnözővé válását segíti elő – mondta vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó, a párt országgyűlési képviselője.

Az egyszer “botló” fiatalokat – például egy csokilopás miatt – nem szabad börtönbüntetéssel sújtani

A szabálysértési törvény 2. és 4. paragrafusának megsemmisítését kéri az MSZP az Alkotmánybíróságtól, mert az szerintük nem a bűnmegelőzést, hanem a gyerekek bűnözővé válását segíti elő – mondta Lendvai Ildikó. A politikus emlékeztetett, hogy a törvény szerint szabálysértésért fiatalkorúakat is börtönbe lehet zárni, és akit esetleg csak pénzbírságra ítélnek, de azt nem tudja kifizetni, annak is le kell ülnie a büntetését. Lendvai Ildikó szerint a törvény több pontban sérti az Alkotmányt és a gyermekvédelmi törvénynek, valamint a gyermekek jogairól szóló ENSZ egyezménynek is ellentmond. Emiatt kéri a törvény két paragrafusának megsemmisítését az Alkotmánybíróságtól beadványában Lendvai Ildikó, Lamperh Mónika, Vadai Ágnes és Szűcs Erika.

Lendvai Ildikó elmondta, hogy az egyszer “botló” fiatalokat – például egy csokilopás miatt – nem szabad börtönbüntetéssel sújtani. A politikus szerint megfelelő eszköz lenne erre a figyelmeztetés, vagy az okozott kár megtérítése, akár közösségi munkával is.

– Független Hírügynökség –