MSZP: abszurd jelenségek miatt kételkednek

Elrajtolt Debrecen Európa kulturális fővárosi pályázata
Elrajtolt Debrecen Európa kulturális fővárosi pályázata - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – „Tényleg kulturális főváros akar lenni Debrecen?” címmel tartott csütörtökön sajtótájékoztatót a Déri Múzeum előtt Pallás György, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnökségének tagja.

– Itt van például a Déri Múzeum, amelynek fő látványossága a Munkácsy-trilógia. Azaz valójában csak „bilógia” vagy „duplógia”, hiszen egyik eleme, a Golgota hosszú ideje le van takarva – fogalmazott Pallás György, aki felhívta rá a figyelmet, milyen pocsék látványt is nyújt a Zenede másfél évszázados épülete. – A Latinovits Színház lassan egy évtizede reklámozza a város „befejezetlen szimfóniáját”. Igazi Patyomkin-ház a főtéren álló, volt megyei könyvtár épülete. Homlokzatát műemlék jellegére tekintettel felújították, belül viszont egy romhalmaz – mondta el az elnökségi tag, majd felette a kérdést: komolyan gondolják, hogy ilyen torzókkal, romokkal hitelesen pályázhat Debrecen?

Fidesz–KDNP-frakció: Igen, tényleg!

– A Debreceni Zenede felújítása 2017 második felében kezdődik, míg a volt könyvtári épület a jövő évben újulhat meg – reagált Pallás György (MSZP) felvetéseire a Fidesz–KDNP-frakció. A közlés szerint a Munkácsy-trilógia sorsának rendezéséhez az is szükséges, hogy a Golgota vételáráról megegyezzen az eladó és a vevő, és e kettő közül egyik sem Debrecen városa. – Szeretnénk fenntartani az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerését célzó pályázattal kapcsolatban kialakult egységet, amit 2017. február 23-án a szocialista Madarasi István is támogatott – emlékeztetett a képviselőcsoport.

HBN


Debrecen vonzza a kultúrát

Az egész Európa Kulturális Fővárosa pályázat olyanfajta szellemi lendületet kellene, hogy adjon a városnak, amely a tudományos élettől a társadalmin át az oktatást vagy akár gazdasági szervezeteket is megmozdítana – fogalmazott Porkoláb Gyöngyi, az EKF Debrecen 2023 Nonprofit Kft. operatív igazgatója.

Címkék: , , ,