MSZP: a süllyedés éve lesz az idei

Budapest, 2013. január 3., csütörtök (MTI) – Az MSZP szerint nem az emelkedés, hanem a süllyedés éve lesz 2013, az emberek – főleg a kis és a közepes keresetűek – több adót fognak fizetni, mint a 2010-es kormányváltáskor.

Szekeres Imre csütörtöki sajtótájékoztatóján felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2011. februári évértékelő beszédében azt mondta, 2012 az elrugaszkodás, 2013 pedig az emelkedés éve lesz. A szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője szerint azonban a tavalyi esztendőt az ország lecsúszása jellemezte, az idei pedig a süllyedés éve lesz: a gazdaság teljesítménye nem nő, a beruházások elmaradnak, a reáljövedelmek – főként az adójóváírás eltörlése és a magas infláció miatt – tovább csökkennek.

A bruttó 200 ezer forintnál kevesebbet kereső gyermektelenek 15-18 százalékos reálbércsökkenést szenvedtek el a kormányváltás óta – hívta fel a figyelmet az MSZP-s politikus.

A kormány egy szűk réteg személyi jövedelemadóját mérsékelte ugyan, de ezzel feláldozta a növekedést, a jómódúak adócsökkentésének árát pedig az új adók és a kedvezmények megszüntetése miatt az átlagosan vagy annál rosszabbul keresők fizetik meg – mondta, megjegyezve: az szja-csökkentés miatt kevesebb jut az egészségügyi és az oktatási kiadásokra is, ami mindenkit érint.

Az MSZP-s képviselő hangsúlyozta, hogy a vásárlóerő és a fogyasztás csökkenésével a költségvetés is rosszul jár, a tervezettnél kevesebb lesz például a forgalmiadó-bevétel. Eközben új adók sora jelent meg: drágább lesz a telefonálás a távközlési adó miatt, emelkednek a biztosítási díjak a biztosítási adó miatt, és adót kell fizetni a csekkbefizetések után is – sorolta.

Kitért továbbá arra, hogy a béren kívüli juttatások adóterheinek négyszázalékos növelése miatt sok vállalat megvonja azokat a dolgozóitól.

Megismételte: az MSZP azt kezdeményezi, hogy a többet keresők arányosan több jövedelemadót fizessenek, hogy a szegényebb családok is igénybe vehessék a gyermekek után járó adókedvezmény teljes összegét, illetve hogy a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulást – a korábbi tb-járulékot – érzékelhetően csökkentsék. Emellett visszavonnák a vállalkozásokat indokolatlanul terhelő különadókat, majd – amint erre lehetőség nyílik – a tavalyi kétszázalékos áfa-emelést.

Az MTI kérdésére Szekeres Imre azt mondta, a tízszázalékos rezsicsökkentés – bár sok családnak könnyebbséget hoz – nem olyan mértékű, hogy kiegyenlítené az alacsonyabb reálbérek miatt elszenvedett jövedelemkiesést. Ráadásul, fűzte hozzá, egyelőre kérdéses, hogy a gáz és a villamos energia árának csökkentése milyen hatással lesz a szolgáltatás színvonalára.

MTI

Címkék: ,